Kultura

Novi katalozi Dubrovačkih muzeja

Dubrovački muzeji izdali su dva kataloga zbirki pod naslovima ''Bokokotorska ikonopisna škola iz Zbirke ikona Kulturno-povijesnog muzeja'' i ''Lule iz zbirka Dubrovačkih muzeja''.

Autorica ''Bokokotorske ikonopisne škole'' je viša kustosica Ljiljana Ivušić koja na 76 stranica donosi detaljan pregled Zbirke, upoznaje nas s podrijetlom i poviješću ikona, te posebnošću bokokotorske ikonopisne škole, daje katalog predmeta, donosi pregled oznaka na ikonama s prijevodima natpisa, kronološku tablicu potpisa, te tumač pojmova.

Naime, Kulturno-povijesni muzej Dubrovačkih muzeja posjeduje dragocjenu zbirku ikona od oko 200 vrijednih djela ikonopisnog slikarstva, nastalih u razdoblju od 17. do 19. stoljeća. Mali, ali vrlo vrijedni dio zbirke čine ikone jedinstvene, autohtone  bokokotorske ikonopisne škole. Riječ je o ukupno 36 ikona koje su javnosti predstavljene nekoliko puta, na izložbi ''Bokokotorska ikonopisna škola'' u Umjetničkoj galeriji 1961. i 1963. godine, kao dio izložbe ''Ikone od XVII. do XIX. stoljeća iz fundusa Dubrovačkog muzeja'' 1987. godine, da bi od 2007. godine 14 ikona te škole bilo izloženo u stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja u

Autorica kataloga ''Lule iz zbirka Dubrovačkih muzeja'' je kustosica i voditeljica Arheološkog muzeja Liljana Kovačić, koja kroz priču o duhanu i širenju pušenja, te duhanu u Dubrovačkoj Republici, daje podatke  o lulama, njihovim oblicima, materijalu i izradi te detaljno opisuje istočni ili mediteranski oblik lule, posebno se baveći sa čak 9 njegovih podvrsta. Slijedi katalog predmeta s detaljnim opisima 43 lule datirane od 17. do 19. stoljeća, uglavnom iz fundusa Arheološkog muzeja, te manjim brojem primjeraka iz Pomorskog i Etnografskog muzeja.

U fundusu Arheološkog muzeja nalazi se pedesetak lula koje su najvećim dijelom pronađene u arheološkim istraživanjima u vrtu današnje Osnovne škole Marina Getaldića, ali i u istraživanjima uvale Tiha i kompleksa vilae rusticae na Sustjepanu u Cavtatu, istočne bazilike u Polačama na Mljetu, te klaustra Franjevačkog samostana Male braće. Oba kataloga, navodi se na službenim stranicama Grada Dubrovnika,  mogu se kupiti u muzejskoj prodavaonici Dubrovačkih muzeja u Kneževu dvoru.

Pročitajte još

UZ DANE EUROPSKE BAŠTINE Predstavljanje triju knjiga Stijepa Mijovića Kočana

Dulist

GLAZBENA POSLASTICA U DVORU Koncertom ‘Contrasts’ otvoren četvrti Stradun Classic

Dulist

Koncertom Contrasts započinje četvrti Stradun Classic

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija