Kultura

Novi katalozi Dubrovačkih muzeja

Novi katalozi Dubrovačkih muzeja

Dubrovački muzeji izdali su dva kataloga zbirki pod naslovima ''Bokokotorska ikonopisna škola iz Zbirke ikona Kulturno-povijesnog muzeja'' i ''Lule iz zbirka Dubrovačkih muzeja''.

Autorica ''Bokokotorske ikonopisne škole'' je viša kustosica Ljiljana Ivušić koja na 76 stranica donosi detaljan pregled Zbirke, upoznaje nas s podrijetlom i poviješću ikona, te posebnošću bokokotorske ikonopisne škole, daje katalog predmeta, donosi pregled oznaka na ikonama s prijevodima natpisa, kronološku tablicu potpisa, te tumač pojmova.

Naime, Kulturno-povijesni muzej Dubrovačkih muzeja posjeduje dragocjenu zbirku ikona od oko 200 vrijednih djela ikonopisnog slikarstva, nastalih u razdoblju od 17. do 19. stoljeća. Mali, ali vrlo vrijedni dio zbirke čine ikone jedinstvene, autohtone  bokokotorske ikonopisne škole. Riječ je o ukupno 36 ikona koje su javnosti predstavljene nekoliko puta, na izložbi ''Bokokotorska ikonopisna škola'' u Umjetničkoj galeriji 1961. i 1963. godine, kao dio izložbe ''Ikone od XVII. do XIX. stoljeća iz fundusa Dubrovačkog muzeja'' 1987. godine, da bi od 2007. godine 14 ikona te škole bilo izloženo u stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja u

Autorica kataloga ''Lule iz zbirka Dubrovačkih muzeja'' je kustosica i voditeljica Arheološkog muzeja Liljana Kovačić, koja kroz priču o duhanu i širenju pušenja, te duhanu u Dubrovačkoj Republici, daje podatke  o lulama, njihovim oblicima, materijalu i izradi te detaljno opisuje istočni ili mediteranski oblik lule, posebno se baveći sa čak 9 njegovih podvrsta. Slijedi katalog predmeta s detaljnim opisima 43 lule datirane od 17. do 19. stoljeća, uglavnom iz fundusa Arheološkog muzeja, te manjim brojem primjeraka iz Pomorskog i Etnografskog muzeja.

U fundusu Arheološkog muzeja nalazi se pedesetak lula koje su najvećim dijelom pronađene u arheološkim istraživanjima u vrtu današnje Osnovne škole Marina Getaldića, ali i u istraživanjima uvale Tiha i kompleksa vilae rusticae na Sustjepanu u Cavtatu, istočne bazilike u Polačama na Mljetu, te klaustra Franjevačkog samostana Male braće. Oba kataloga, navodi se na službenim stranicama Grada Dubrovnika,  mogu se kupiti u muzejskoj prodavaonici Dubrovačkih muzeja u Kneževu dvoru.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist