Aktualno

NOVI DETALJI SLUČAJA SUMNJE NA KORONAVIRUS Jedan muškarac pušten kući, drugi zadržan u bolnici

NOVI DETALJI SLUČAJA SUMNJE NA KORONAVIRUS Jedan muškarac pušten kući, drugi zadržan u bolnici

U Hrvatskoj su se pojavila dva nova slučaja sumnje na koronavirus.

U zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević prvo je došao muškarac, koji se u Belgiji družio s kineskim turistima. Zbog povišene temperature htio je isključiti mogućnost zaraze koronavirusom, a nakon pregleda je i pušten kući.

Drugi je muškarac boravio u Kini te je jučer doputovao u Zagreb. U bolnicu je stigao sa simptomima kašlja i grlobolje, a zbog toga je podvrgnut testiranju na koronavirus, čiji se rezultati uskoro očekuju.

U RTL-u Danas nove detalje o ova dva slučaja ispričala je dr. Davorka Lukas iz Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’.

“U klinici je zadržan 38-godišnji muškarac koji ima grlobolju i kašljuca i prema epidemiološkim podacima mora se otkloniti sumnja na koronavirusnu infekciju. Inače je dobrog općeg stanja, ima blaže simptome, a nalaze obrade očekujemo za koji sat”, kazala je Lukas.

Na pitanje kakve simptome trebaju imati oni koji se trebaju javiti u kliniku ne bi li se otklonila sumnja na koronavirus, dr. Lukas je kazala da se nitko samoinicijativno ne treba javljati u kliniku.

“Ovdje je riječ o epidemiološkom nadzoru. Ta osoba je došla s juga Kine, preko Hong Konga i Pariza redovnom linijom za Zagreb jučer poslijepodne. Imao je samo blaže simptome grlobolje, a zbog podatka da je boravio u Kini, stavljen je pod epidemiološki nadzor te je danas u razgovoru s epidemiologom izjavio da je počeo kašljucati zbog čega je u dogovoru s HZJZ-om i našim epidemiologom dr. Kaićem, upućen u Kliniku za infektivne bolesti. Potom je krenula obrada i pregled”, kazala je i dodala da je to dobar i uobičajeni put.

“Mi ne preporučujemo osobama koje su boravile u Kini i koje su u riziku infekcije od koronavirusa da samoinicijativno dolaze, već da nazovu ili svog liječnika obiteljske medicine ili nazovu našu Kliniku i porazgovaraju s našim službama”, kazala je dr. Lukas.

Pročitajte još

TUŽNA OBLJETNICA U sudaru Aurore i Ilirije poginulo 10 putnika

Dulist

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist