Hrvatska

NOVI CJENIK Koliko će skočiti cijena struje za kućanstva nakon 1. travnja?

Struja, Elektrojug

Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je nove cjenike za električnu energiju koji će biti u primjeni od 1. travnja, a struja će ipak glavnini poskupjeti više od onoga što je najavio premijer Plenković sredinom veljače. Poskupljenje će zahvatiti većinu od 1,43 milijuna kućanstava koliko ih je u zemlji bilo prošle godine, jer HEP drži više od 90% maloprodaje električne energije u državi. Naime, Vlada je sredinom veljače donijela mjere za utjecaj na cijenama energije, prema kojima ostaje PDV na električnu energiju 13 posto, a premijer Plenković je objavio da bi električna energija kućanstvima trebala poskupjeti do 9,6 posto. Bez vladinih mjera rast cijena za kućanstva bio bi 23 posto, jer je cijena električne energije na burzama u godini dana učetverostručena, piše Energetika-net.

Rast i iznad 11 posto

Međutim, objavljeni cjenici HEP-a sugeriraju da će poskupljenje većini građana, koji imaju dvotarifna brojila u svojim domovima, prema kalkulacijama biti i veće od očekivanoga.

-Rast cijene struje od 9,6 posto je vjerojatno u prezentaciji korišten kao određeni mix raznih potrošača, ali on se ne odnosi na sve potrošače kategorije ‘kućanstvo’. Kad se primjene tarifne stavke koje je objavila HEP Elektra (univerzalna usluga) i HERA, kućanstva će kod tog opskrbljivača od 1. travnja dobiti više račune za 8% za jedno tarifnim brojilom (TM plavi, kojih u Hrvatskoj ima oko 31 posto), dok će dvotarifni (TM bijeli) dobiti 11 posto veće račune. Za konačni saznanje da li će troškovi još i više rasti, ovisi o odluci HEP-a, da li će započeti s naplatom solidarne naknade, koju do sada nisu naplaćivali. U tom slučaju, računi za jedno tarifne (plave) bi rasli 11 posto, a za dvotarifne (bijeli), 14 posto. Što se pak tiče HEP Opskrbe (HEPI), tu će prosječan rast biti 14 posto, a ako se počne naplaćivati solidarna naknada, onda rast ide na 17 posto. Ove kalkulacije uključuju i PDV – kaže Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač.

Inače, solidarnu naknadu od 3 lp/kWh, koja služi za vaučere za socijalne kategorije kupaca, HEP već godinama ne naplaćuje, ali ostali tržišni opskrbljivači je naplaćuju.

E.on, GEN-I, HEP Opskrba

Energetika-net poslala je upit HEP-u za pojašnjenja poskupljenja, koji će objaviti čim ga dobiju. HEP Opskrba je svojim kupcima napisala da mogu do sredine mjeseca istupiti iz tržišne usluge. Također, cijene je već povećao i GEN-I, koji ima zanemariv broj maloprodajnih kupaca u Hrvatskoj, koji je građanima struju poskupio za 17 posto. Novi cjenik slovenskog GEN-I-ja stupio je na snagu 1. ožujka, i to u dijelu koji se odnosi na energiju, te će rezultirati povećanjem troška za približno 13%, no pošto od 1. travnja stupa i odluka HERA o povećanju ‘mrežarine’, tako da će troškovi kućanstvima kod GEN-I od 1. travnja 2022. porasti za ukupno 17 posto.

E-on, drugi tržišni opskrbljivač, još nije najavio nikakvu promjenu, a treba znati da ga propisi obvezuju da promjenu cijene kupcu kategorije kućanstvo mora najaviti 30 dana prije dana stupanja na snagu nove cijene, no iako propis kaže jedno, postoji i interna uputa HERA-e da se promjena kupcima mora najaviti u roku od 45 dana. E.On na svom webu cijene nije mijenjao od 1. travnja 2020. i nije poznato da li planira povećavati cijenu.

Prosinački rast mrežarine

Negativan utjecaj na cijenu električne energije daje povećanje mrežarina u distribuciji i prijenosu električne energije, jer mrežarina čini čak 25 postocijene u krajnjem računu, dok su ostale stavke cijena energije, PDV i naknada za OIE, te solidarna naknada. To povećanje je u prosincu izglasala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), o čemu smo jedini izvijestili. U HERI su tada rekli da će se prosječna naknada za korištenje mreže za krajnje kupce iz kategorije poduzetništvo na niskom naponu na godišnjoj razini povećati za 4,0 posto, a za krajnje kupce iz kategorije kućanstvo za 8,1 posto, odnosno da će se prosječni mjesečni troškovi za naknadu za korištenje mreže za krajnje kupce iz kategorije poduzetništvo na niskom naponu povećati za 24,63 kn, dok će se navedeni troškovi za krajnje kupce iz kategorije kućanstvo povećati za 6,47 kn mjesečno.

HEP ODS računa da će na povećanju mrežarine ostvariti 122 mil. kn godišnje. Naime, opskrbljivači su prema zakonu dužni kupce o promjeni cijene obavještavati barem mjesec dana od primjene novih cijena pa je HEP Opskrba za HEP-i kupcima već odaslala obavijesti, dok je HEP obavijest o promjeni cijena objavio na svom webu.

-HEP je za kućanstva izjednačio cijene u univerzalnoj i u tržišnoj usluzi, tako da možemo reći da tržišta električne energije za kućanstvo u Hrvatskoj više i nema, pogotovo što su i dva preostala tržišna opskrbljivač skuplja od univerzalne usluge. No, nije ni ovo najcrnji scenarij, jer u Europi je puno opskrbljivača već otišlo u likvidaciju jer se nisu mogli nositi s neočekivanom promjenom uvjeta poslovanja, uglavnom kao posljedice rasta cijene energije – rekao je Kurtović za portal Energetika-net.

Pročitajte još

Ovo su nove cijene goriva!

Dulist

Od utorka ponovno poskupljuje gorivo

Dulist

Nacrt nove zdravstvene odluke na javnom savjetovanju do sredine ožujka

Dulist