GradUrednički izbor

NOVA FUNKCIJA RAVNATELJA BOLNICE Bekić preuzima Nadzorni odbor Luke Dubrovnik

NOVA FUNKCIJA RAVNATELJA BOLNICE Bekić preuzima Nadzorni odbor Luke Dubrovnik

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić od 22. studenog ulazi u Nadzorni odbor Luke Dubrovnik. Bekić će zasjesti na mjesto predsjednika ovog nadzornog tijela društva u kojem Grad Dubrovnik ima najveći broj dionica, njih 48,57 posto.

Inače, iako je u mandatu 2017. – 2021. godine obnašao dužnost gradskog vijećnika HDZ-a, doktor Bekić nije se našao na listi svoje stranke na lokalnim izborima u svibnju. Takav potez neki su protumačili gubitkom povjerenja predsjednika dubrovačkog HDZ-a Mata Frankovića, no imenovanje u NO Luke Dubrovnik takva nagađanja zapravo demantira. Ovo je ravnatelju Opće bolnice Dubrovnik svojevrsna nagrada za izostanak s liste potencijalnih gradskih vijećnika. No, njegovo imenovanje može se promatrati i kroz planove koje Grad Dubrovnik ima za Luku, ali i njeno šire područje.

Podsjetit ćemo, naime, kako Grad Dubrovnik ima plan zagospodariti s iznimno važnim resursima na području Gruža. Uz prostor od 9 tisuća metara četvornih Tvornice ugljenografitnih proizvoda, za čiju je kupnju neobvezujuću ponudu od 10 milijuna i 201 tisuću eura dala gradska tvrtka UTD Ragusa, tu je i sama Luka Dubrovnik. Već smo ranije pisali kako Grad Dubrovnik ima u planu otkupiti udjele Luke Dubrovnik d.d. koje u svom vlasništvu ima dubrovačka brodarska tvrtka Atlantska plovidba. I tu bi, baš kao što se pokušava i u slučaju TUP-a, trebala ‘uskočila’ UTD Ragusa, ali i sama Luka Dubrovnik koja bi trebala 9 posto dionica dubrovačkog brodara unijeti kao trezorske ili vlastite dionice, kojih može imati do 10 posto. Ostatak do 11,74 posto otkupila bi UTD Ragusa. To je iznimno važno, jer iako pojedinačno najveći dioničar, Grad Dubrovnik ipak je danas manjinski vlasnik, odnosno nema preko 50 posto dionica Luke. Stjecajem dodatnih dionica putem UTD Raguse, ali i unosom trezorski dionica u portfelj Luke, Grad bi u rukama imao preko 50 posto dionica što bi mu dalo znatnu kontrolu pri kreiranju budućih planova i buduće pozicije ovog iznimno važnog resursa. Među njima jedan od značajnijih svakako jest i budući terminal za brodove na kružnim putovanjima. O njemu je nedavno govorio i sam gradonačelnik Mato Franković koji je najavio kako će se vrlo skoro početi s realizacijom cruise terminala za goste na kružnim putovanjima.

-Želimo sudjelovati u toj priči – rekao je gradonačelnik.

No, prije početka realizacije terminala, kojega Dubrovnik čeka već godinama, potrebno je izmijeniti i prostorno-plansku dokumentaciju. Kreće se, naime, u izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Gruški akvatorij, što je jedan od preduvjeta za realizaciju projekta. No, izmjene urbanističkih planova zahtijevaju određeno vrijeme pa se očekuje kako će se cijela priča zaokružiti kroz godinu dana. Nakon toga preostaje tek ‘zeleno svjetlo’ Lučke uprave Dubrovnik.

Od bolnice do politike
Dr. Marijo Bekić je, inače, široj dubrovačkoj javnosti dr. Marijo Bekić postao je poznat 2016. godine kada je imenovan najprije vršiteljem dužnosti ravnatelja, a potom i ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik. Tada je županijsku bolnicu preuzeo od sanacijskog upravitelja dr. Jerka Ferrija Certića, a na mjesto čelnog čovjeka ove zdravstvene ustanove došao je s mjesta voditelja Odjela ortopedije i traumatologije. Novi mandat potvrđen mu je neposredno prije početka pandemije virusa COVID-19, krajem veljače prošle godine. Ravnatelj OB Dubrovnik predsjednik je i Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije. Kad je riječ o političkim funkcijama, ravnatelj dubrovačke bolnice član je središnjeg odbora Hrvatske demokratske zajednice, predsjednik Akademske zajednice i Stručnog odbora za zdravstvo HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije.

Ljubitelj sporta
Osim po svom liječničkom i političkom djelovanju, Bekić je dubrovačkoj javnosti poznat i kao ljubitelj sporta. On sam sebe zapravo naziva prijetljem sporta. Tako se najprije prihvatio uloge predsjednika dubrovačkog ragbi kluba. Naime, na čelu tada ragbi kluba Invictus dolazi početkom 2020. godine. Klub je inače osnovan 2016. godine, a s Bekićem je na čelu, javili su nedavno iz kluba, ostvarili veliki napredak i uspjehe. U njegovom je mandatu došlo i do promjene imena iz Invictus Dubrovnik u Ragbi klub Dubrovnik.
Najveći je svakako dobivanje potpore za EU projekt u iznosu od 60 tisuća eura od strane Europske komisije kao i stalni rast svih članova, a ponajviše djece. Među mladim članovima ovog kluba je i dvoje Bekićeve djece, što je nedavno rekao i za DuList. Prije nekoliko dana preuzeo je i ulogu predsjednika Ženskog odbojkaškog kluba Dubrovnik. Na toj je funkciji zamijenio dugogodišnjeg predsjednika Miša Miljka. Inače, Bekić je do preuzimanja kluba bio član njegovog Upravnog odbora. ŽOK Dubrovnik natječe se u najvećem rangu natjecanja, Superligi, a prema riječima novog predsjednika tu visoku razinu koju je klub postigao treba za početak zadržati, a naravno i unaprijediti shodno mogućnostima.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist