Grad

Nova europska sredstva na raspolaganju Gradu Dubrovniku kroz ITU mehanizam

itu mehanizam

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je radni sastanak s državnom tajnicom u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nikolinom Klaić i državnim tajnikom u Ministarstvu turizma Franom Matušićem na temu korištenja sredstava predviđenih kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja namijenjenih održivom urbanom razvoju Grada Dubrovnika s okolnim područjem.

Naime, priliku za korištenje EU sredstava putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine dobile su četiri urbane aglomeracije: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i tri veća urbana područja: Zadar i Slavonski Brod, Pula, koji do kraja 2023. za provedbu ITU mehanizma imaju na raspolaganju preko 345 milijuna eura, kako prenose iz Grada dubrovnika.

Uz postojećih sedam gradova priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. dobit će još sedam gradova koji sukladno Zakonu o regionalnom razvoju ispunjavaju kriterije za veće urbano područje: Dubrovnik, Karlovac, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar. Izdvojena sredstva bit će na raspolaganju za financiranje projekata urbanog razvoja na području jedinica lokalne samouprave koje čine odabrano ITU područje.

Nakon ispunjenja preduvjeta definiranih Odlukom kojom se Grad Dubrovnik s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021.-2027., Gradu Dubrovniku se daju na raspolaganje značajna financijska sredstva za provedbu projekata u sklopu integriranog teritorijalnog ulaganja i održivog urbanog razvoja, a iz više područja koja uključuju kulturu, turizam, promet i mobilnost, digitalizaciju, gospodarstvo i zaštitu okoliša.

Integrirana teritorijalna ulaganja predstavljaju mehanizam koji se po prvi puta koristi u Europskoj uniji u razdoblju 2014.-2020. godine, a koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Izvor: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

KINEMATOGRAFI DUBROVNIK Pred nama je zanimljiv i ispunjen tjedan

Dulist

Ibrica Jusić, Boris Njavro, Stana Šćepec o veličini, prijateljstvu, suradnji, ljubavi…

Dulist

DO IZGRADNJE NA ŽARKOVICI Centar za pružanje usluga u zajednici privremeno u prostorima bazena

Dulist