Aktualno

NJIH ČAK TISUĆU Kako su gradski školarci učili o dubrovačkom govoru?

Završio je projekt Radionica dubrovačkog govora čiju su organizaciju koordinirale Dubrovačke knjižnice na poticaj Grada Dubrovnika, a uz financijsku potporu Zaklade Caboga Stiftung.

Ovaj edukativni projekt bio je namijenjen učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola s područja Grada. Dubrovačke knjižnice angažirale su dr. sc. Ivanu Lovrić Jović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koja je osmislila radionice, a izvodila ih je magistra edukacije hrvatskoga jezika Nikolina Kuraica.

Radionice su se održavale u dva navrata po 45 minuta što znači da je svaka skupina učenika, a bilo ih je 36, odslušala isti sadržaj od ukupno dva školska sata, po jedan u svakom polugodištu. U projektu je sudjelovalo oko 1000 učenika.

U prvom ciklusu radionica zadatak je bio da se obradi leksik dubrovačkoga govora na primjeru odabranih poglavlja iz knjige Nade Skatolini ‘Pripovijesti o Gradu’. Kako bi učenicima bio predstavljen i autentičan izgovor odabrana poglavlja čitali su glumica Kazališta Marina Držića Izmira Brautović te radijski spiker i voditelj Sebastijan Vukosavić.

U drugom dijelu radionica obrađivao se isti tekst ali u fokusu su bile fonologija i morfologija na osnovnoj razini, prilagođeno učeničkom uzrastu. Tako su se u prvom dijelu obrađivale nepoznate riječi, dok su se u drugom bavili poznatim riječima, to jest njihovim fonološkim i morfološkim činjenicama, kako bi spoznali da dubrovački govor nisu samo njima djelomično poznati talijanizmi, već govor koji još živi među njima.

Prvi ciklus radionica odvijao se u novoobnovljenoj palači u Pustijerni koju je obnovila Zaklada Caboga Stiftung, dok su se radionice u drugom polugodištu održavale u Znanstvenoj knjižnici. Svrha projekta je povratak dubrovačkom govoru u cilju senzibiliziranja i edukacije djece.

Pročitajte još

Ibrica Jusić jedan je od kandidata za predstavnika Hrvatske na Eurosongu

Dulist

POMOĆ ZA DUBROVČANE Pridružite se humanitarnoj akciji za 26 djece

Dulist

NENO ALARM Hrvatska dobiva sustav uzbunjivanja koji pomaže kod brzog pronalaska nestale djece

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija