Aktualno

NISU ‘REKORDERI’ IZ PROMETNE U JANJINI JEDINI Najstariji vozač u Dubrovniku s važećom vozačkom ima 99 godina!

NISU ‘REKORDERI’ IZ PROMETNE U JANJINI JEDINI Najstariji vozač u Dubrovniku s važećom vozačkom ima 99 godina!

Nesvakidašnja prometna nesreća u kojoj su glavni ‘akteri’ zajedno imali ukupno nevjerojatnih 265 godina sredinom travnja privukla je veliku pažnju javnosti. U toj nesreći, podsjetimo, kako su tada izvijestili iz Policijske uprave dubrovačko-nere­tvanske, u Janjini su sudjelovala tri osobna vozila. Do prometne nesreće došlo je kada je 91-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registar­skih oznaka, ulazeći u raskrižje, odu­zeo prednost prolaska osobnom vozilu dubrovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 98-godišnjak, a čije je vozilo, uslijed udara, odbačeno na drugu stranu kolnika gdje je udarilo u osobno vozilo dubrovačkih regi­starskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 76-godišnjak. U ovoj prometnoj nesreći lakše ozljede zado­bio je 98-godišnjak, dok ostali sudio­nici prometne nesreće nisu pretrpjeli ozljede, javili su tada iz Policije. Ova prometna nesreća ponovno je u jav­nosti postavila pitanje koja je to dobna granica do koje bi osobe mogle i tre­bale imati važeću vozačku dozvolu, odnosno, u kojem trenutku one mogu predstavljati i svojevrsnu opasnost u prometu ako više nisu u ‘najboljoj formi’ za vožnju. Ponekad neki od njih dobiju i uvjetne kazne zatvora jer su u trenutku nepažnje nekoga udarili na zebri ili su prekoračili brzinu. Iako smo u posljednje vrijeme takvih slučajeva pronašli u drugim policijskim upra­vama diljem Hrvatske, iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske izvi­jestili su nas kako na području Dubrov­nika u protekle tri godine nije ipak bilo starijih vozača koji su bili na uvjetnoj kazni zbog prometnih prekršaja.

Najstariji vozač rođen 1923.!

Međutim, koliko god se javnost začudila na ukupni zbroj godina ovih ‘rekordera’ koji su u Janjini sudjelo­vali u prometnoj nesreći, nas je pak iznenadio jedan drugi podatak. Ovaj 98-godišnjak i 91-godišnjak ipak nisu najstariji vozači u prometu na području Dubrovnika. Kako su nam istaknuli iz Službe za informatiku Ministarstva unutar­njih poslova, najstariji vozač s važe­ćom vozačkom dozvolom na području Dubrovnika rođen je 1923. godine. Dakle, riječ je o osobi od 99 godina koja još uvijek ima važeću dozvolu! Zani­mljivi su i podaci o brojkama vozača starijih od 65 pa čak i 80 godina koji na području Dubrovnika još uvijek imaju važeću vozačku dozvolu, a kako nam otkrivaju iz Policije, i među njima ima ‘rekordera’ koji su morali platiti ‘paprene’ kazne za svoje prometne prekršaje. Rekord za sada drži 74-godišnjak kojemu je naplaćena novčana kazna u iznosu od 21.300,00 kuna.

1397 prometnih prekršaja

Što se tiče dobi naših starijih vozača, iz Policijske uprave ističu kako je uvi­dom u službene evidencije ove Policij­ske uprave utvrđeno da na području grada Dubrovnika, Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja važeću vozačku dozvolu ima 3.720 vozača koji su u dobi od 65 do 79 godina te 627 vozača u dobi preko 80 godina. Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske su za DuList također dodali kako je nadležna Postaja pro­metne policije Dubrovnik u protekle tri godine evidentirala ukupno 1.397 prometnih prekršaja koje su počinile osobe starije od 65 godina. U najvećem broju slučajeva, naglašavaju, radilo se o prekršajima nepoštivanja brzine kre­tanja vozila.

lr

Iz tiskanog izdanja DuLista od 1. lipnja 2022.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist