Aktualno

Nikša Burum novi je rektor Sveučilišta u Dubrovniku!

Nikša Burum novi je rektor Sveučilišta u Dubrovniku!

Prof. dr. sc. Nikša Burum novi je rektor Sveučilišta u Dubrovniku!

Odlučio je tako Senat ove visokoobrazovne ustanove na sjednici koja se ovog ponedjeljka održala u podne. Burum je podsjetimo, bio jedan od četiri kandidata za novu čelnu osobu dubrovačkog Sveučilišta. Kandidature su podnijeli i prof. dr. sc. Vlatko Lipovac, prof. dr. sc. Branko Glamuzina i prof. dr. sc. Srećko Krile, no kako doznajemo nije došlo do drugog krugaveć je Burum izabran u prvom krugu s 11 glasova.

-Zahvaljujem se na povjerenju koje su mi ukazali članovi Senata, dali su mi veliku odgovornost koju se nadam da ću opravdati. Veliki potencijal koje Sveučilište u Dubrovniku ima moramo zajedničkim radom svih nastavnika, znanstvenika i zaposlenika usmjeriti na pravi način –  izjavio je nakon odluke Senata prof. dr. sc. Nikša Burum.
Nikša Burum profesor je na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo. Rođen je 1963. godine u Dubrovniku gdje završava osnovnu i srednju školu matematičko-informatičkog smjera. Prijemni ispit na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu položio je 1982. godine, a počinje studirati godinu dana kasnije nakon odsluženog obveznog vojnog roka. Nakon završetka fakulteta zaposlio se u Dubrovačkom elektroničkom računskom centru gdje je radio do početka 1989. godine, a uz rad u ovoj tvrtki predavao je, kao vanjski suradnik, računalne predmete u dubrovačkim srednjim školama. Od siječnja 1989. do lipnja 1990. godine bio je zaposlen u HTP-u Dubrovnik i kao sistemski inženjer uspostavio je jedan od većih računalnih centara u bivšoj državi. Godine 1990. s nekoliko kolega osnovao je informatičku tvrtku ITI Computers koja uspješno posluje na domaćem i inozemnom tržištu već punih 26 godina.

U ITI Computersu bio je voditelj razvoja te je sudjelovao u izradi brojnih stručnih projekata. Radio je na uvođenju novih komunikacijskih i programskih tehnologija u velikim korporacijama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, za koje je tvrtka dobila niz nagrada i priznanja. Još uvijek je suvlasnik i konzultant u navedenoj tvrtki.

Od 1997. do 2003. godine bio je vanjski suradnik na Veleučilištu u Dubrovniku, a od 1. rujna 2003. stalno je zaposlen, prvo na Veleučilištu u Dubrovniku, a zatim na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku. U veljači 2006. postao je docent, u prosincu 2009. izvanredni, a u srpnju 2013. redoviti profesor na Sveučilištu u Dubrovniku.

Uz poslovnu karijeru nastavio je i s obrazovanjem te je 1989. upisao poslijediplomski studij na smjeru Radiokomunikacije i profesionalna elektronika Elektrotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, no studij privremeno prekida jer se kao dragovoljac Domovinskog rata uključio u obranu Republike Hrvatske. Poslijediplomski studij nastavlja 1997., magistarski rad brani dvije godine kasnije, a doktorsku dizertaciju brani 2004.

Član je međunarodne udruge IEEE (Institute of Electrical Engineering and Computing), organizacijskog odbora međunarodnog znanstvenog skupa International Conference on Applied Electromagnetics and Communications, ICECOM koji je pod pokroviteljstvom IEEE.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Pročitajte još

PRAZNIK RADA Omastite brkove grahom, ali i kubanskom delicijom

Dulist

OBJAVLJENA SATNICA Rafale će sutra letjeti i nad Dubrovnikom!

Dulist

[FOTO] NA PILAMA Djelatnici Hitne pomoći educirali su o važnosti pružanja prve pomoći

Dulist