AktualnoUrednički izbor

NIKOLINA TROJIĆ ANALIZIRALA JE TURISTIČKU SEZONU 2021. Vlada ne smije na osnovu dva dobra mjeseca ukinuti mjere tvrtkama!

NIKOLINA TROJIĆ ANALIZIRALA JE TURISTIČKU SEZONU 2021. Vlada ne smije na osnovu dva dobra mjeseca ukinuti mjere tvrtkama!

Sezona je bila perfektna, reći će turistički dionici u većini Hrvatske, međutim isto ne vrijedi i za Dubrovačko-neretvansku županiju gdje je ona, kako bi je okarakterizirala Nikolina Trojić, predsjednica ŽK Dubrovnik, u najboljem scenariju – dobra. Zbog činjenice dominantnog utjecaja turizma u Lijepoj našoj, brine je oduševljenje odličnim rezultatima gospodarskih kretanja. Sasvim je jasno, napominje, kako nas to, barem ne
ovdje na krajnjem jugu, neće spasiti do idućeg ljeta jer, ističe, mi smo navikli na osam mjeseci sezone i zbog ta dva savršena mjeseca ljeta, ne možemo ležati na lovorikama.

Ovogodišnji kolovoz bolji nego 2019.

— Istina, ako gledate podatke Porezne uprave vrijednosti fiskaliziranih računa, vidjet ćete da je kolovoz 2021. bio čak bolji nego 2019. U djelatnosti pružanja smještaja i pripremanja hrane je 13 posto viša vrijednost fiskaliziranih računa nego u 2019. No, to je samo jedan mjesec, ali ako pogledate svih osam mjeseci ove godine, zaključujemo da smo na 60 posto 2019. Imamo i pokazatelje da je tijekom tih osam mjeseci u cijelom turističkom sektoru gotovo pa dvostruko bila veća fiskalizacija računa u odnosu na 2020. No, opet ako ih uspoređujemo s 2019. oni se kreću između 50 i 60 posto. Pri tome mislim na djelatnost prijevoza koja je na 51 posto. Hoteli i ugostitelji su na 59 posto. Turističke agencije su na 42 posto, a kad budemo sumirali podatke za cijelu 2021. godinu još će se ti rezultati korigirati na niže – tumači Trojić.

Također, podvlači, vrijednost fiskaliziranih računa u cijeloj županiji je tijekom osam mjeseci 2021. u usporedbi s 2019. bila na 66 posto, što zapravo ukazuje kako se naše gospodarstvo vrlo slabo i sporo oporavlja. U ovom trenutku, kaže, i da se sve vrati u normalu te kad bi imali brojke najboljeg turizma, nama će trebati dvije do tri godine perfektnog poslovanja kako bismo ‘popeglali’ nelikvidnost i gubitke prouzročene tijekom 2020. i 2021.

— Na osnovu ovih podataka možemo napraviti i paralelu ako pričamo o broju fiskaliziranih računa 2021. i 2019. U turističkom segmentu vidimo da je ove godine veći pad u broju fiskaliziranih računa, nego u vrijednosti. Dakle, veća je razina usluge što znači da smo imali nešto kvalitetnije goste. Oni koji su i dolazili, više su izdvajali u usporedbi s 2019. Međutim, obrnut slučaj je u djelatnosti turističkih agencija. Broj računa je manje padao od njihove vrijednosti. Također, građevina i trgovina za koje smo mislili da su ‘buknuli’ tijekom osam mjeseci 2021., kad ih usporedimo s onima 2019., na 62 su, odnosno 76 posto. Ono što posebno iz mjeseca u mjesec iznenađuje i još uvijek nismo uspjeli otkriti zašto, je djelatnost IT industrije. Ona je na samo 31 posto vrijednosti fiskaliziranih računa. To je vrlo vjerojatno zbog snažne povezanosti s turističkim sektorom – iznosi naša sugovornica.

Sve navedeno je predaleko od onoga što bi bilo dovoljno za prezimiti, mišljenja je. Zbog toga Nikolina Trojić se itekako zalaže za mjeru produljenja potpora gospodarstvu. Smatra kako je to strateška odrednica koje bi naša Vlada morala biti svjesna. Naime, tumači, pitanje je kvalitete usluge koju ćemo ponuditi sljedeće godine, a s druge strane i poštenog pristupa gospodarstvu. Ići selektivno određivati županije koje će primati potpore, tvrdi, nije fer.

— Odredite li pad prihoda od 50 ili 60 posto kao mjerilo, sve one koji to mogu dokazati na osnovi polugodišnjih podataka i dalje bi trebalo podupirati mjerama za očuvanje radne snage. Naprosto, dva ljetna mjeseca, koliko god bila dobra, neće im pružiti dovoljno likvidnosti kako bi očuvali zaposlenost u onom obujmu kojeg imaju sada, plus da servisiraju sve svoje troškove koje imaju. Doći će do odljeva radne snage. Oni će naprosto biti prisiljeni davati otkaze ako ne žele zatvoriti poslovanje. I što će se onda dogoditi? Postavlja se pitanje, tko će raditi iduću sezonu? Cijelo vrijeme govorimo o nekom održivom turizmu, kvaliteti i većem standardu. Na kraju će nam se dogoditi da ćemo imati potpunu infrastrukturu, a uslugu destinacije od pet zvjezdica neće imati tko pružiti – stava je predsjednica ŽK Dubrovnik.

Ne smijemo ležati na lovorikama

Moramo promišljati dugoročno, poručuje Nikolina Trojić, a ne ležati na lovorikama dobrih rezultata srpnja i kolovoza. To je, uspoređuje, kao da ispred Titanica bacite kolut za spašavanje. Netko će se spasiti, ali ne i svi. Dosta toga ovisi i o našim emitivnim tržištima, odnosno kako će se oni odnositi prema činjenici da smo ‘obojani’ u crveno. Ako ne reagiraju određenim sankcijama u smislu da će gosti koji se vrate u matičnu zemlju biti prisiljeni na 15 dana karantene, utoliko ćemo mi nastaviti biti otvoreni i biti spremni primati turiste.

— Dakle, ako dominantna tržišta, a koja su se za grad Dubrovnik pokazala kao Velika Britanija, SAD i Francuska, ne budu uvodila dodatne sankcije za svoje građane, možemo slobodno nastaviti poslovati. No, vjerojatno će se ta situacija mijenjati ovisno o epidemiološkoj slici. Imamo predispozicije, ali vrlo sam oprezna i konzervativna u pretpostavkama. Svima je jasno da koronavirus neće otići preko noći, nego da ćemo s njim živjeti godinama. Međutim, u trenutku kad smo dobili na raspolaganje cjepivo za koje kažu stručnjaci da nas štiti, smatram da se otvorila prilika da nastavimo normalno funkcionirati. Pitanje je jesmo li mi kao nacija postigli dovoljan stupanj procijepljenosti kako bi se u globalu zaštitilo gospodarstvo? – komentira Nikolina Trojić, predsjednica ŽK Dubrovnik.

S druge strane, napominje, svi težimo tome da se vratimo na ‘staro normalno’ i vjeruje da poslovni sektor to nasušno treba. Dakle, da se u kafićima otvore tarace, zatvoreni prostori i sve ostalo. Naravno da ćemo svi zajedno otvorenih očiju promatrati daljnja događanja. ‘Vidjet ćemo što nam zima nosi’, zaključuje Trojić.

NIKOLINA TROJIĆ ANALIZIRALA JE TURISTIČKU SEZONU 2021. Vlada ne smije na osnovu dva dobra mjeseca ukinuti mjere tvrtkama!

Iz tiskanog izdanja DuLista od 15. rujna 2021.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist