Aktualno

NIKAKO DO UPORABNE Dom u Gružu postao ‘pita skuplja od tepsije’!

Kada je SDP-ov vijećnik Saša Škrabić izašao za govornicu posljednje sjednice Gradskog vijeća i postavio pitanje oko novog, gruškog Doma za starije i nemoćne, gradonačelnik Mato Franković već je imao spreman odgovor. Radovi kasne, pojavili su se određeni problemi… Najavljuje rješenje. Puno je zašto i kako, ali malo ‘evo ovako’ u cijeloj priči oko novog smještaja za naše najstarije sugrađane. Što se zapravo događa s domom – koji to nije? Podsjetimo, u Gružu se završava dom za starije i nemoćne hotelskog (!) tipa čija je komercijalna cijena oko tisuću eura. Za početak, vratimo se na prethodnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Na njoj ‘glatko’ prolazi pitanje oko kašnjenja radova – koje se postavilo i na sjednici 23. siječnja. Tada, u prosincu 2022., gradonačelnik ističe kako su ‘radovi na domu umirovljenika u Gružu završeni te je u tijeku ishođenje uporabne dozvole’. No, izlaskom na teren protupožarni inspektor zatražio je određena poboljšanja vezana za vatrosigurnost, čime se cijela priča dodatno odgađa. Naime, prema uputi požarnog inspektora Božidara Benića s tehničkog pregleda objekta, potrebno je povećati razinu zaštite od požara, a to će se postići ugradnjom sprinkler sustava i dodatnim mjerama odimljavanja određenih unutarnjih prostora, naglasili su nam iz Grada Dubrovnika u službenom odgovoru kada smo zatražili detalje tehničkog pregleda. Gradonačelnik je s govornice, odgovarajući Saši Škrabiću, istaknuo kako Grad nema uporabnu dozvolu jer im je ‘bilo malo teže doći do izvođača radova vezano za ugradnju sprinkler sustava’.
— Već sam istaknuo kako prvi tehnički prijem nije prošao jer se naknadno tražilo od Grada Dubrovnika, odnosno od investitora Hotela Gruž dd., da ugradi sprinkler sustav u cijeli objekt, a što nije bio uvjet prilikom izdavanja građevinske dozvole. Nismo mogli predvidjeti takvo što, a u konačnici se na uporabnoj dozvoli sve skupa iskristaliziralo. Kako naravno i mi želimo da su nam uvjeti što bolji i kvalitetniji, kontaktirali smo potencijalnog izvođača, obišli su lokaciju i na zadnjem rebalansu proračuna osigurali smo i novac – naglasio je gradonačelnik. Inače, našem tjedniku su iz gradske uprave odgovorili kako je tehnička dokumentacija izvedbu ovih radova u izradi te još nije poznat točan iznos predmetnih radova. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ipak se pojavljuje cifra – 700 tisuća kuna. Radi se o sredstvima iz rebalansa proračuna, a ona se nužno ne moraju iskoristiti, odnosno po potrebi će se povlačiti. I, budući da nije u sustavu domova, protupožarna zaštita morala je biti prilagođena. Kako DuList doznaje, cijena ugradnje sprinkler sustava koštat će oko 500 tisuća kuna, čime dom u Gružu postaje ‘pita skuplja od tepsije’, pogotovo ako se uzme u obzir da dom nema kuhinju, da nema adekvatan smještaj za nepokretne…
—700 tisuća kuna smo osigurali za tu investiciju. U ovom tjednu svakako treba doći izvođač radova i nadam se da će se onda u idućih petnaest do dvadeset dana to završiti. Nama to sada predstavlja izazov jer je dom istovremeno opremljen namještajem, sve je opiturano, sređeno, a sad moramo ugrađivati sprinklere. Ali, što se mora – mora se i to ćemo napraviti – istaknuo je gradonačelnik. Zašto se nije pazilo na ove ‘detalje’ prije nego što su se unijeli kauči i stolovi, odnosno u potpunosti opremio dom? Kako saznajemo, ‘papirologija’ projekta u Gružu stara je gotovo deset godina…

Mjesec dana?
Inače, optimizam oko brzog završavanja doma umirovljenika mogao bi brzo ‘splasnuti’. Hoće li se ispoštovati novi rokovi?
—Nakon izrade sve potrebne dokumentacije i usuglašavanja s nadležnim inspektorom, rok izvedbe radova se procjenjuje na mjesec dana – ističu u odgovoru iz gradske uprave. Inače, gradonačelnik je podcrtao s govornice, prilikom izdavanja uvjeta za gradnju te građevine zakon je bio drugačiji.
—U međuvremenu se zakon promijenio i mi smo imali jedno, danas imamo drugo – naglasio je Franković. Zakon kojeg navodi gradonačelnik je Zakon o zaštiti od požara.
—Moja želja bila je siječanj, ali nisam znao da će ovo sve skupa ovoliko dugo trajati i da će nam biti ovako zahtjevno prilikom ishođenja uporabne dozvole, jer prethodna dokumentacija nije trebala sprinkler sustav, sada je mišljenje da treba. Uvijek sam za dodatnu sigurnost, makar morali malo pričekati – dodao je gradonačelnik.
—Radi se na tome da se što prije zadovolje svi zahtjevi požarnog inspektora, a čim radovi budu gotovi pozvat će se inspektor da obavi pregled izvedenog i da dopusti uporabu objekta – naglasili su nam dalje iz gradske uprave, a koliko će ova situacija odgoditi dobivanje uporabne dozvole, s obzirom na činjenicu kako je zapravo Dom u Gružu u potpunosti opremljen i spreman za rad, odgovara i Vedran Kosović, voditelj projekta izgradnje.
— Zahtjev inspektora zaštite od požara koji je bio na tehničkom pregledu je ugradnja sprinkler sustava i to bi trebalo biti dovoljno. Što se tiče financija, zatražit će se ponuda, nema puno tvrtki u Hrvatskoj koje bi to mogle napraviti. Ponuda će se zatražiti za projektiranje i izvođenje, sve u jednom, tako da će se tek tada odabrati. Što se tiče samih sprinklera, planirano izvođenje je tri tjedna – što je otprilike procjena vremena. Bit će potrebno nešto i isprojektirati prije, potom slijedi pregled inspektora. Mi smo prisutni do uporabne dozvole. Recimo da je mjesec dana okvirni rok koji bi trebao biti u redu – naglasio nam je Kosović.

Drugi, možda čak i veći problem
Istovremeno, radi se i na pripremi sve potrebne dokumentacije za raspisivanje natječaja za stručni kadar u domu umirovljenika, što je idući korak u osiguravanju preduvjeta za početak rada ovog doma, ističu u odgovoru iz Grada Dubrovnika. Upravo ova situacija mogla bi dodatno produbiti problem u ovoj ustanovi, jer – kadra nema. Na to je također ukazao vijećnik Škrabić, a kako je odgovorio gradonačelnik, ‘odmah idu u postupak’.
—Nakon dobivanja uporabne dozvole odmah idemo u postupak što se tiče i zapošljavanja, vjerujem da ćemo to kroz ovaj mjesec već početi raditi, administrativne dijelove smo većinom napravili. U idućem mjesecu bismo mogli već imati i prve korisnike – optimistično je najavio gradonačelnik. Natječaji do zaključivanja ovog teksta još nisu raspisani, a podsjetimo kako je prva najava otvaranja gruškog doma umirovljenika bila – u travnju 2022., kako je naglasio gradonačelnik u obilasku u travnju 2021.: ‘Vjerujem da ćemo za godinu dana od danas svjedočiti domu koji je u završnoj fazi te da ćemo u tom razdoblju i potpuno opremiti dom i da će u idućoj godini primiti prve korisnike.’ Čekamo travanj 2023.!

Objavljeno u tiskanom izdanju 25. siječnja 2023.

Pročitajte još

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u utorak i srijedu?

Dulist

Za Dubrovnik izdano narančasto upozorenje, budite na oprezu zbog vjetra!

Dulist

Lokrum spreman za posjetitelje, za građane ponovno godišnji pokazi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija