Aktualno

NIKAKO DO UPORABNE Dom u Gružu postao ‘pita skuplja od tepsije’!

NIKAKO DO UPORABNE Dom u Gružu postao ‘pita skuplja od tepsije’!

Kada je SDP-ov vijećnik Saša Škrabić izašao za govornicu posljednje sjednice Gradskog vijeća i postavio pitanje oko novog, gruškog Doma za starije i nemoćne, gradonačelnik Mato Franković već je imao spreman odgovor. Radovi kasne, pojavili su se određeni problemi… Najavljuje rješenje. Puno je zašto i kako, ali malo ‘evo ovako’ u cijeloj priči oko novog smještaja za naše najstarije sugrađane. Što se zapravo događa s domom – koji to nije? Podsjetimo, u Gružu se završava dom za starije i nemoćne hotelskog (!) tipa čija je komercijalna cijena oko tisuću eura. Za početak, vratimo se na prethodnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Na njoj ‘glatko’ prolazi pitanje oko kašnjenja radova – koje se postavilo i na sjednici 23. siječnja. Tada, u prosincu 2022., gradonačelnik ističe kako su ‘radovi na domu umirovljenika u Gružu završeni te je u tijeku ishođenje uporabne dozvole’. No, izlaskom na teren protupožarni inspektor zatražio je određena poboljšanja vezana za vatrosigurnost, čime se cijela priča dodatno odgađa. Naime, prema uputi požarnog inspektora Božidara Benića s tehničkog pregleda objekta, potrebno je povećati razinu zaštite od požara, a to će se postići ugradnjom sprinkler sustava i dodatnim mjerama odimljavanja određenih unutarnjih prostora, naglasili su nam iz Grada Dubrovnika u službenom odgovoru kada smo zatražili detalje tehničkog pregleda. Gradonačelnik je s govornice, odgovarajući Saši Škrabiću, istaknuo kako Grad nema uporabnu dozvolu jer im je ‘bilo malo teže doći do izvođača radova vezano za ugradnju sprinkler sustava’.
— Već sam istaknuo kako prvi tehnički prijem nije prošao jer se naknadno tražilo od Grada Dubrovnika, odnosno od investitora Hotela Gruž dd., da ugradi sprinkler sustav u cijeli objekt, a što nije bio uvjet prilikom izdavanja građevinske dozvole. Nismo mogli predvidjeti takvo što, a u konačnici se na uporabnoj dozvoli sve skupa iskristaliziralo. Kako naravno i mi želimo da su nam uvjeti što bolji i kvalitetniji, kontaktirali smo potencijalnog izvođača, obišli su lokaciju i na zadnjem rebalansu proračuna osigurali smo i novac – naglasio je gradonačelnik. Inače, našem tjedniku su iz gradske uprave odgovorili kako je tehnička dokumentacija izvedbu ovih radova u izradi te još nije poznat točan iznos predmetnih radova. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ipak se pojavljuje cifra – 700 tisuća kuna. Radi se o sredstvima iz rebalansa proračuna, a ona se nužno ne moraju iskoristiti, odnosno po potrebi će se povlačiti. I, budući da nije u sustavu domova, protupožarna zaštita morala je biti prilagođena. Kako DuList doznaje, cijena ugradnje sprinkler sustava koštat će oko 500 tisuća kuna, čime dom u Gružu postaje ‘pita skuplja od tepsije’, pogotovo ako se uzme u obzir da dom nema kuhinju, da nema adekvatan smještaj za nepokretne…
—700 tisuća kuna smo osigurali za tu investiciju. U ovom tjednu svakako treba doći izvođač radova i nadam se da će se onda u idućih petnaest do dvadeset dana to završiti. Nama to sada predstavlja izazov jer je dom istovremeno opremljen namještajem, sve je opiturano, sređeno, a sad moramo ugrađivati sprinklere. Ali, što se mora – mora se i to ćemo napraviti – istaknuo je gradonačelnik. Zašto se nije pazilo na ove ‘detalje’ prije nego što su se unijeli kauči i stolovi, odnosno u potpunosti opremio dom? Kako saznajemo, ‘papirologija’ projekta u Gružu stara je gotovo deset godina…

Mjesec dana?
Inače, optimizam oko brzog završavanja doma umirovljenika mogao bi brzo ‘splasnuti’. Hoće li se ispoštovati novi rokovi?
—Nakon izrade sve potrebne dokumentacije i usuglašavanja s nadležnim inspektorom, rok izvedbe radova se procjenjuje na mjesec dana – ističu u odgovoru iz gradske uprave. Inače, gradonačelnik je podcrtao s govornice, prilikom izdavanja uvjeta za gradnju te građevine zakon je bio drugačiji.
—U međuvremenu se zakon promijenio i mi smo imali jedno, danas imamo drugo – naglasio je Franković. Zakon kojeg navodi gradonačelnik je Zakon o zaštiti od požara.
—Moja želja bila je siječanj, ali nisam znao da će ovo sve skupa ovoliko dugo trajati i da će nam biti ovako zahtjevno prilikom ishođenja uporabne dozvole, jer prethodna dokumentacija nije trebala sprinkler sustav, sada je mišljenje da treba. Uvijek sam za dodatnu sigurnost, makar morali malo pričekati – dodao je gradonačelnik.
—Radi se na tome da se što prije zadovolje svi zahtjevi požarnog inspektora, a čim radovi budu gotovi pozvat će se inspektor da obavi pregled izvedenog i da dopusti uporabu objekta – naglasili su nam dalje iz gradske uprave, a koliko će ova situacija odgoditi dobivanje uporabne dozvole, s obzirom na činjenicu kako je zapravo Dom u Gružu u potpunosti opremljen i spreman za rad, odgovara i Vedran Kosović, voditelj projekta izgradnje.
— Zahtjev inspektora zaštite od požara koji je bio na tehničkom pregledu je ugradnja sprinkler sustava i to bi trebalo biti dovoljno. Što se tiče financija, zatražit će se ponuda, nema puno tvrtki u Hrvatskoj koje bi to mogle napraviti. Ponuda će se zatražiti za projektiranje i izvođenje, sve u jednom, tako da će se tek tada odabrati. Što se tiče samih sprinklera, planirano izvođenje je tri tjedna – što je otprilike procjena vremena. Bit će potrebno nešto i isprojektirati prije, potom slijedi pregled inspektora. Mi smo prisutni do uporabne dozvole. Recimo da je mjesec dana okvirni rok koji bi trebao biti u redu – naglasio nam je Kosović.

Drugi, možda čak i veći problem
Istovremeno, radi se i na pripremi sve potrebne dokumentacije za raspisivanje natječaja za stručni kadar u domu umirovljenika, što je idući korak u osiguravanju preduvjeta za početak rada ovog doma, ističu u odgovoru iz Grada Dubrovnika. Upravo ova situacija mogla bi dodatno produbiti problem u ovoj ustanovi, jer – kadra nema. Na to je također ukazao vijećnik Škrabić, a kako je odgovorio gradonačelnik, ‘odmah idu u postupak’.
—Nakon dobivanja uporabne dozvole odmah idemo u postupak što se tiče i zapošljavanja, vjerujem da ćemo to kroz ovaj mjesec već početi raditi, administrativne dijelove smo većinom napravili. U idućem mjesecu bismo mogli već imati i prve korisnike – optimistično je najavio gradonačelnik. Natječaji do zaključivanja ovog teksta još nisu raspisani, a podsjetimo kako je prva najava otvaranja gruškog doma umirovljenika bila – u travnju 2022., kako je naglasio gradonačelnik u obilasku u travnju 2021.: ‘Vjerujem da ćemo za godinu dana od danas svjedočiti domu koji je u završnoj fazi te da ćemo u tom razdoblju i potpuno opremiti dom i da će u idućoj godini primiti prve korisnike.’ Čekamo travanj 2023.!

Objavljeno u tiskanom izdanju 25. siječnja 2023.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist