Aktualno

150 godina od prvog poznatog izbora festanjula sv. Vlaha

Ove godine navršava se 150 godina od prvog poznatog izbora festanjula sv. Vlaha. Ova je zanimljiva ‘crtica’ iznesena nekoliko puta u javnosti povodom 1051. Feste svetog Vlaha, a o njoj je na samu Festu govorio više povjesničar umjetnosti Ivan Viđen tijekom izravnog prijenosa procesije.

-Festanjuli ili priređivači Feste su prvi put, što je poznato iz arhivskih dokumenata, izabrani za Festu sv. Vlaha 1873. godine. Važno je reći da je moguće da je festanjula bilo i ranije, u 19. stoljeću, kad je Festa obnovljena 1836. godine u vanjskom obliku. Međutim, za to još uvijek nemamo arhivskih dokaza. Ali, možemo pretpostaviti da ih je bilo – istaknuo je Viđen. Spomenuo je i gospara Dubravka Kovačevića koji je prije nekoliko godina napisao opsežnu knjigu ‘Sveti Vlaho i njegovi festanjli.

-Upravo ovo o čemu danas govorimo je njegovo otkriće. Do te knjige, smatralo se da je prvi festanjulski par izabran 1874. godine. Međutim, on je otkrio da se to dogodilo još jednu godinu ranije – kazao je.

Pročitajte još

KAPOVIĆ O KRISTIĆEVOM PRIJEDLOGU ‘Miješanje politike u rad bilo koje udruge nije legitimno’

Dulist

‘TRAVEL & LEISURE’ Dubrovnik među 25 najljepših mjesta u Europi

Dulist

Danielu Marušiću novi mandat na čelu Strukovne grupe putničkih agencija

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija