Hrvatska

Nikad prihvatljivo, nikad opravdano i nikad ne smije biti tolerirano!

Kao dan sjećanja na tragično ubojstvo triju žena, Gordane Oraškić, odvjetnice Hajre Prohić i sutkinje Ljiljane Hvalec, koje su ubijene tijekom brakorazvodnog postupka na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, 22. rujna se u Republici Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ubojstvo triju žena dogodilo se 1999. godine, ali nažalost, nasilje nad ženama s tragičnim završetkom još je uvijek prisutno u Republici Hrvatskoj.

Prema dostupnim rezultatima istraživanja, na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini, otprilike jedna od tri žene pretrpjele su fizičko ili seksualno nasilje (Agencija temeljnih prava Europske Unije, Fundamental Right Agency, 2014.).

– Nasilje je društveno neprihvatljivo ponašanje, koje žene pretvara u bespomoćne i ranjive žrtve, pa je ukazivanje na istinu o nasilju u društvu nužan preduvjet njegove prevencije: nikada prihvatljivo, nikada opravdano i nikada ne smije biti tolerirano – navode iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Pročitajte još

Naša ‘osobna’ proglašena jednim od najljepših identifikacijskih dokumenata

Dulist

Trgovci će birati 16 radnih nedjelja, iznimka su određeni prodajni objekti

Dulist

Vlada: Besplatni školski obroci za 311 tisuća učenika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija