Grad

‘NIJE NEOVISAN’ Gradonačelnik o Lapadskoj obali: Upravnom sudu u Splitu je trebalo deset dana da pošalje odluku!

'NIJE NEOVISAN' Gradonačelnik o Lapadskoj obali: Upravnom sudu u Splitu je trebalo deset dana da pošalje odluku!

Očekivano! – rekao je gradonačelnik Mato Franković komentirajući odluku poništenja privremene mjere kojom je Upravni sud u Splitu zabranio Gradu Dubrovniku izvođenje radova na Lapadskoj obali te se radovi, po Rješenju kojeg je donio Visoki upravni sud Republike Hrvatske, mogu nastaviti.
-U ponedjeljak smo dobili odluku putem našeg odvjetnika. Vidjeli smo da je Upravni sud u Splitu odluku zaprimio 17. rujna. Dakle, deset dana je Upravnom sudu iz Splita trebalo da odluku pošalju našem odvjetniku. Prethodno, tri mjeseca je tom istom sudu trebalo da našu žalbu pošalje Visokom upravnom sudu u Zagrebu. Taj način, kako taj sudac sudi, radi i djeluje – to je za institucije – rekao je Franković.
-Poštujem institucije pravne države i neovisnost sudstva, ali ovdje previše dokaza upućuje na to da Upravni sud u Splitu nije bio neovisan, a spomenuti sudac je bio, po meni, itekako ovisna i zainteresirana strana – naglasio je.

Podsjetimo, kako se obrazlaže u navedenom Rješenju, za ranije donesenu privremenu mjeru u konkretnom slučaju ne postoje zakonom propisane pretpostavke.
-Vrhovni sud ne prihvaća ocjenu prvostupanjskog suda budući se privremena mjera izdaje u situaciji kada je stranka učinila vjerojatnim nastanak teške i nepopravljive štete te mora biti u vezi s upravnim aktom čija je ocjena zakonitosti predmet upravnog spora, a što u ovom predmetu nije slučaj. Nadalje navode kako je osporenom privremenom mjerom faktički obustavljeno izvršenje građevinske dozvole kojom je zainteresiranoj osobi dozvoljena rekonstrukcija, proširene gradske prometnice, Lapadske obale, 3. i 4. faza, građevine infrastrukturne namjene prometnog sustava.
Takva privremena mjera sadržajno predstavlja rješenje o odgodnom učinku tužbe, kako je propisano odredbom članka 26. Zakona o upravnim sporovima. Međutim, kako je navedeno u Rješenju, u konkretnom slučaju niti za izdavanje ovakvog rješenja ne postoje zakonom propisane pretpostavke.
Podsjetimo, u svibnju ove godine zaustavljeni su radovi na Lapadskoj obali temeljem odluke Upravnog suda u Splitu, nakon tužbe koju je protiv Grada Dubrovnika podnijela tvrtka ‘Laguna trade’. Grad Dubrovnik uložio je žalbu na takvo rješenje, koje je u konačnici poništeno te se radovi na najvećem infrastrukturnom projektu Grada Dubrovnika nastavljaju. Grad Dubrovnik je još jednom na ovaj način zaštitio javni interes – naveli su jučer iz Gradske uprave.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist