Grad

Franković najavio raspisivanje natječaja za dva nova spomenika – braniteljima i poginuloj djeci

U povodu obilježavanja 30. obljetnice napada na Dubrovnik i herojske obrane Grada, u utorak su predstavljeni programi obilježavanja za listopad, studeni i prosinac u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Gradonačelnik Mato Franković na samom je početku spomenuo kako će se program za studeni i prosinac nadopunjavati jer brojne braniteljske udruge šalju i dalje svoje prijedloge.

Prvog listopada kreće se s polaganjem vijenaca kod Spomen križa na Boninovu, a dalje se nastavlja s prigodnim progamom na Srđu. Istog dana se očekuje otvaranje Međunarodno-znanstvene konferencije ‘Dubrovački medijski dani – 30 godina napada na Dubrovnik’ te predstavljanje knjige ‘Reporting the Attacks on Dubrovnik in 1991, and the Recognition of Croatia’. U večernjim satima će se održati prikazivanje filma koji govori o maloljetnim žrtvama Domovinskog rata.
Treba istaknuti kako će se 5. listopada otkriti spomen ploča prvoj civilnoj žrtvi Domovinskog rata, poznatom Dubrovčaninu Milanu Milišiću.
-Drago nam je što će prisustvovati i njegova supruga. Radi se o piscu, pjesniku i uglednom građaninu koji je dao doprinos kulturnoj sceni grada – rekao je Franković te dodao da nas u prosincu očekuje niz događanja. Među ostalim se radi i na posebnom programu kojim će se obilježiti pogibija Pava Urbana.

Nova dva spomenika
U okviru 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika, Grad Dubrovnik će do kraja godine raspisati dva natječaja za izradu rješenja za dva spomenika. Jedan je spomenik braniteljima na Pilama, a drugi je spomenik poginuloj djeci u Domovinskom ratu u Luci Gruž. Rješenja bi se, kako je najavio, trebala izabrati do proljeća iduće godine, a do 6.12.2022. i završiti izgradnja spomenika.
-Uistinu se nadam da će brojni hrvatski umjetnici sudjelovati u navedenim natječajima. U suradnji s dubrovačkim braniteljskim udrugama, odabrat ćemo najbolje rješenje za spomenik svim braniteljima Grada Dubrovnika. U suradnji s Udrugom hrvatskih civilnih staradalnika Domovinskog rata DNŽ, izabrat ćemo najbolje rješenje vezano za trajno davanje spomena djeci koja su nevino stradala u vrijeme Domovinskog rata na području Dubrovnika – rekao je Franković te dodao: ‘Dubrovnik se herojski obranio i mislim da to treba stalno isticati’.

‘Išao sam u školu’
Franković je rekao da se tog 1. listopada sjeća kao jučer.
-Krenuo sam u školu. Živio sam u Ponikvama na Pelješcu. Vratili su nas doma i rekli da je počeo rat. Nisam čuo zvuke granata. Još tada Pelješac nije bio napadnut. Moj je otac bio angažiran u sastavu rezervne policije. Bio je raspoređen na području Čepikuća – istaknuo je.

Stambeno nezbrinuti branitelji
Danas će se održati svečano uručenje ključeva 65 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata u Mokošici.

-Zahvaljujući naporima ove Gradske uprave, više od 80 posto branitelja bi trebali biti zbrinuti danas. Jedan dio je ostao stambeno nezbrinut. Na nama je da riješimo skoro i njihovo stambeno zbrinjavanje. Svim onim braniteljima koji su živjeli u stanovima Grada Dubrovnika, omogućili smo im i da ih kupe. Trideset godina čekanja je predugo. Rješavamo nešto što je davno trebalo riješiti – naglasio je Franković. Grad Dubrovnik nije još dobio odgovor od ministarstva kulture po pitanju dodjele zemljišta braniteljima na Nuncijati.
-Vjerujem da će to skoro biti gotovo. Potrebne procedure smo prošli, samo trebamo organizirati sjednicu Gradskog vijeća i usvojiti plan Nuncijate te razriješiti cjelokupnu priču – dodao je.

Cijeli program možete vidjeti ovdje.

Pročitajte još

UZ MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA Grad Dubrovnik za umirovljenke godišnje izdvaja preko 4,5 milijuna kuna

Dulist

31 GODINU POSLIJE Herojstvom i žrtvom branitelja Grad je ispisao najsvjetlije stranice svoje povijesti

Varina Jurica Turk

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija