Aktualno

NI PJEŠAČKOG NI STAZE Do Ureda za obranu samo padobranom

NI PJEŠAČKOG NI STAZE Do Ureda za obranu samo padobranom
48576

Nedavno su prometni policajci provodili preventivnu akciju zaštite pješaka u prometu nakon koje se ispostavio jedan veliki sigurnosno-prometni problem. Upravo za pješake! Naime, policija je ovaj put samo opominjala i na sreću nije novčano kažnjavala sve pješake koji su prelazili cestu gdje nije ocrtana zebra kraj Doma zdravlja u smjeru prema autobusnoj stanici kod ‘Ličioca’ (ex. Čistoća). Nama se javio sugrađanin (podaci poznati uredništvu) tvrdeći kako upravo na tom ‘potezu nema uopće pješačkog prijelaza!’ I da, djelomično je u pravu. Dakle, pješački prijelaz vodi do autobusne stanice kraj Doma zdravlja, ali ako želite doći do Ureda za obranu, tu se stvarno događa problem! Dio tog područja nije povezan nikakvom pješačkom stazom. Riječ je o području između Doma zdravlja i autobusne stanice. Pješak ne može pristupiti uredu bez da dobije opomenu, plati kaznu ili se dovede u opasnost zbog naleta vozila. Ured se nalazi na adresi Ulica dr. Ante Starčevića 2, ali kao da se nalazi na ‘otoku’ između cesta Ulice dr. Ante Starčevića i Puta od Republike. Nije spojen s ostatkom pješačke staze ni iz jedne ulice, nema adekvatnog nogostupa ni zebre. Zapravo, može se pretrčati put prema uredu. Ili od Doma zdravlja ili od autobusne stanice. U svakom slučaju, može se zaraditi opomena ili prekršaj, ali se može i dovesti u opasnost.

Odsječen od ostatka pješačke staze
Nije to oduvijek bilo tako. Naime, za vrijeme bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, kraj Doma zdravlja, se napravio lijevi skretač prema Gružu i tako je ured odsječen od ostatka pješačke staze. Do tad se moglo prošetati do njega jer je postojala zebra u blizini sadašnjeg skretača. Skretač je možda poboljšao cirkulaciju prometa, međutim, zašto su se zanemarili pješaci? Majke s djecom? Stariji ljudi? Inače, uredi za obranu obavljaju upravne i stručne poslove iz područja obrane. Riječ je, između ostalog, o poslovima upisa u vojnu evidenciju, pribavljanja osoblja za popunu Oružanih snaga, dragovoljnom služenju vojnog roka i prijema u djelatnu vojnu službu. Naš ured za obranu je nadležan za našu županiju. Dakle, ako se želite evidentirati u vojsku ili morate obaviti bilo kakav posao u vezi obrane, vi ne možete doći pješice do ureda. Općenito, na eko način ne možete legalno doći do ureda. Možda biciklom, ali uz ubrzani promet na tom području, prilično nesigurno. A možda možemo doći padobranom, ali kako baš pogoditi ured za obranu?

Pročitajte još

PRVA ROŠADA BISKUPA ROKA Don Ćibarić iz Mihajla seli u Trsteno, evo tko dolazi na njegovo mjesto!

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Nebojša Vukanović: Dodik ne može urediti nekoliko kilometara cesta, a ne graditi aerodorom u Trebinju!

Barbara Đurasović

PRATITE UŽIVO Gradsko vijeće usvaja odluku o posebnom prometnom režimu oko Grada!

Dulist