Aktualno

Neumljani protiv koridora ograđenog žicom

 
Vlada Republike Hrvatske odustala je od gradnje Pelješkog mosta vrijednog 2 milijarde kuna te je sporazumno raskinula ugovor sa tvrtkama Konstruktor, Hidroelektra i Vijadukt.

Time se potvrđena odluka Vlade da će se hrvatski jug spojiti s maticom zemljom koridorom kroz Neum. Protiv toga je neumski gradonačelnik Živko Matuško koji je jučer gostovao u HRT-ovom Dnevniku 3.
 
-Neumljani su protiv gradnje koridora koji bi bio ograđen žicom i ogradom, i koji ne bi bi omogućavao zaustavljanje vozila. On  bi bio kontroliran video nadzorom, pod kontrolom policije RH i BIH-a, što Neumu ne bi odgovaralo. Sa juga imamo more, sa zapada 2 granična prijelaza, također sa istoka, imamo i koridor prema sjeveru. Neum se nalazi u zatvorenom prostoru , odjeljen na vitalnom dijelu općine na dva dijela. U ovom getu bi se nalazio samo hrvatski narod 100 posto, te mislim da se te stvari ne bi događale na drugim prostorima, već se događaju samo nama Hrvatima- rekao je Matuško, koji ističe kako o varijanti gradnje tunela opće u Neumu nisu razmišljali jer je ta opcija propala.

Matuško inače podržava opciju izgradnje autoceste kroz Popovo polje, koja bi, prem nekim mišljenjima, mogla biti skuplja i od Pelješkog mosta:

– Neum je specifičan slučaj koji odvaja RH.  On zapravo spaja RH, a naša varijanata je autocesta koja bi išla kroz Popovo polje, a s obzirom da je Neum specifičan slučaj, mislim da bi vlasti iz Sarajeva i Zagreba taj specifičan slučaj trebale staviti na međunarodnu zajednicu ikako bi se riješio. Za sve bi bilo dobro da se uklone dva granična prijelaza prema Kleku i dva prema Bistrini i da se stavi policijski punktovi prema sjeveru, u zaleđu Općine Neum, koji bi nadgledale dvije policije RH i BIH-a i da to vrijedi do ulaska BIH-a u EU – zaključio je Matuško.
 
 
 

Pročitajte još

SUKOB INTERESA Evo zbog čega direktorica Sanitata Klaudija Barčot mora platiti kaznu od 4 tisuće kuna

Dulist

Udruga Rina Mašera poziva na humanitarni koncert Stijepa Gleđa Markosa

Dulist

FESTA U OČIMA ŠKOLARACA Primorci, Župljani i Konavljani na panou, pod budnim okom Parca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija