Sport

Neretvanski lađari u Italiji

Neretvanski lađari u subotu 29.lipnja sudjelovali su na regati „Palio del Medeterraneo“ utrci tradicionalnih čamaca „gozzo“ (slično hrvatskom plovilu „guc“) u Tarantu na jugu Italije.

Gozzo voze dvojica veslača na duga vesla. Poziv lađarima je stigao od organiziratora kulturne uruge „Il Palio di Taranto“ koja organizira regatu i uz posredovanje hrvatskog veleposlanstva u Italiji. Ova regata se održava od 1986. pod imenom „Palio di Taranto“ na kojoj su sudjelovale samo lokalne domaće posade a prvi put ove godine (od kada se održava „Palio de Mediteraneo“-svojevrsni kup Mediterana) ima međunarodni karakter.

Čamci su inače dugi 4m, širine 1,4m i dubine 60 cm. Regata je održana na stazi dugoj 1,5 km u okviru trodnevne manifestacije pod nazivom Festa del Mare. Pobjedila je uigranija i vještija domaća posada Taranta kojima lađari sa par kratkih treninga po dolasku nisu mogli konkurirati. 

Nakon utrke svim sudionicima su dodijeljene plakete pred više tisuća ljudi, a hrvatski lađari su upravo predstavljani kao atrakcija i prva inozemna ekipa koja je nastupila na ovakvoj utrci. Hrvatski lađari u poznatim kockastim dresovima ta 3 dana u Tarantu su bili prava atrakcija. Mnogobrojni Talijani su prilazili sa zanimanjem i srdačno pozdravljali naše lađare, a talijanski veslači nisu propuštali priliku da se fotografiraju s lađarima i razmjene dresove. Hrvatski dres i hrvatska kapa je bila ta tri dana najtraženiji predmet u Tarantu.

Ovu manifestaciju lađari su iskoristili da prezentiraju turističku ponudu doline Neretve te su pozvali organizatore na ovogodišnji 16.maraton lađa koji će se održati 10.kolovoza na Neretvi.

Pročitajte još

Treća pobjeda u nizu za GOŠK Dubrovnik 1919.

Dulist

DOBRODOŠAO DOMA, ROKO! Nakon što su ‘razbili’ Mornare u Baru, Cibosi proslavili pobjedu u Glorijetu

Dulist

Danas na Grand Prix Zagreb 2021 borit će se i judo snage naše županije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija