Crna kronika

Nepravomoćno oslobođena Ana Birimiša

Nepravomoćno oslobođena Ana Birimiša

Županijski sud u Splitu nepravomoćno je oslobodio dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu Uskokove optužbe da je od 2003. do 2006. godine pomagala Jakši Cvitanoviću Cviku i njegovoj ekipi u dilanju heroina na Korčuli. Birimiša je oslobođena i druge točke optužnice koja se odnosi na pranje 7 milijuna kuna zarađenih dilanjem, donosi index.hr.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zorana Matulovića oslobodio je Birimišu vodeći se načelom "in dubio pro reo". Nije se moglo sa sigurnošću zaključiti da je Birimiša počinila kaznena djela koja joj se stavljaju na teret.
Sud nije prihvatio svjedočenje Želite Tomić, koja je ispričala kako joj je Birimiša dodala paketića heroina od Cvika. Automobil koji je spomenula Želita nabavljen je tek godinu kasnije pa je nejasno kako je mogla vidjeti Cvika i Birimišu u tom vozilu.
Želita je kazala kako ju je po heroin poslao dečko Milan Trifković jer je bio u apstinencijskoj krizi i nije znao za sebe. Sud je saslušao Trifkovića, inače, pravomoćno osuđenog za dilanje u Cvikovoj skupini. On je kazao da nikada nije bio u apstinencijskoj krizi u takvoj mjeri da ne bi znao za sebe.

Želita koju godinu kasnije odvjetnicu Birimišu u bolnici uopće nije prepoznala, a pobrkala je i datume i godine. Navodno primopredaja heroina dogodila se dvije godine prije no što su se optužena i svjedokinja opet srele u bolnici, a Želiti se čini kako nije prošlo više od nekoliko mjeseci…
Sudsko vijeće zaključilo je i kako Birimiša nije prala nezakonito stečen novac. Radilo se, kazao je Matulović, o klasičnom kupovanju bez dodatnog intelektualnog napora da se prikrije porijeklo novca. BMW petica kupljena je tako na lizing, kuću Birimiša još otplaćuje kreditom dignutom u švicarcima.

– Nema nikakve logike, niti je to životno utemeljeno da bi se na takav način prao novac- zaključio je sudac Matulović u obrazloženju presude.
 

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist