Crna kronika

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Troje bankarskih službenika iz Metkovića dobilo zatvorske kazne

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Troje bankarskih službenika iz Metkovića dobilo zatvorske kazne

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Dubrovniku troje bankarskih službenika osuđeno je na bezuvjetne kazne zatvora u trajanju od tri i pol, odnosno dvije godine.

Naime, prema priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a, Županijski sud u Dubrovniku je 28. veljače 2023., donio prvostupanjsku presudu u kaznenom predmetu po optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku od 17. prosinca 2020., protiv troje bankarskih službenika zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u stjecaju s kaznenim djelom krivotvorenja službenih ili poslovnih isprava iz čl. 279. stavak 1. Kaznenog zakona počinjenih na štetu banke čime je ta banka oštećena za 703.0129,11 eura.
Nepravomoćnom presudom su optužene dvije bankarske službenice osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci, a jedan optuženi bankarski službenik na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Presudom je dosuđen, djelomično, imovinskopravni zahtjev oštećene banke tako da se optuženicima nalaže solidarno isplatiti 448.054,35 eura, zajedno s pripadajućom kamatom, a u cijelosti se dosuđuje imovinskopravni zahtjev osiguravajućem društvu od 196.643,77 eura.

Državno odvjetništvo odlučit će o žalbi po primitku pisanog otpravka navedene presude.

Okrivljenike se, podsjeimo, teretilo da su od 1. siječnja 2016. do 9. travnja 2019. u Metkoviću, kao bankarski službenici jedne banke, u cilju da sebi i drugima pribave znatnu nepripadnu imovinsku korist, a na štetu te banke, postupili suprotno odredbama ugovora o radu, odredbama Interne procedure Poslovanja s gotovinom, Interne procedure Blagajničkog poslovanja gotovinom, te Interne procedure Trezorskog poslovanja, i počinili navedena kaznena djela.
Teretilo ih se i da su, koristeći se bankovnim ovlastima raspolaganja gotovinskim novcem u blagajni i gotovinskim novcem u bankovnom trezoru, sastavljali naloge o prividnim novčanim, kunskim i deviznim uplatama na svoje tekuće račune, devizne račune i žiro-račune, te na tekuće i devizne račune drugih osoba, otvorene kod te banke, iako ni oni ni članovi njihovih obitelji nisu stvarno uplaćivali svoj novac, nego su na ime tako neistinito evidentiranih uplaćenih iznosa dalje koristili novac pohranjen u blagajni i trezoru poslovnice. Prema optužnici, teretilo ih se da su svojim postupanjem oštetili banku za iznos od 5.296.897,00 kuna.

Pročitajte još

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist

Vozio pijan i bez važeće vozačke dozvole

Dulist

NIJE OBAVIO PREGLED, VOZIO POD UTJECAJEM DROGA… ‘Zaradio’ kaznu od 3.303 eura

Dulist