Aktualno

Neobičan spoj Grada i Parca

Dubrovačkim iseljenicima, pomorcima i svima koje će Festa sv. Vlaha zateći izvan Grada i Domovine!

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani, poštovani pomorci i svi vi koje će Festa sv. Vlaha – 'dan ki dohodi jednom nami na godište' – zateći izvan Dubrovnika, poštovanje vam i pozdrav u Gospodinu!

Čast mi je što vam kao Dubrovački biskup mogu čestitati Festu sv. Vlaha i zaželjeti vam njegov moćni zagovor i obilje Božjeg blagoslova. Ovu čast dodatno povećava spoznaja o neobičnom spoju između Dubrovnika i sv. Vlaha.

O tom neobičnom spoju govori prošlost ovoga Grada i njegova tradicija, crkva sv. Vlaha i njezini zavjetni darovi, zidine Grada ukrašene likom sv. Vlaha, barjaci koji se izvijaju njemu u čast, procesija koja je postala svjetska nematerijalna baština, pjesme i molitve. Uz sve to i još više od toga o toj povezanosti govore ljubav i ponos, radost i zahvalnost koju na njegov spomen iščitavamo s ozarenih lica Dubrovkinja i Dubrovčana, kako u Domovini tako i u tuđini.

Taj neobičan spoj Grada i sveca koji nikad nije živio u ovom Gradu i na ovim prostorima, ali se u jednom kasnijem trenutku čudesno uključio u njegovu povijest i osigurao mu blagoslovljenu budućnost čiji smo i mi dionici, nisu mogle i ne mogu prekinuti nikakve udaljenosti, ma kako ponekad bile bolne i teške.

Dok budemo slavili euharistiju i častili moći našeg Parca sv. Vlaha, uputit ćemo i skrušenu molitvu Bogu da sve vas po zagovoru sv. Vlaha obdari svakim nebeskim blagoslovom i milošću. Molit ćemo također da vam spomen sv. Vlaha ozari lica i bar na trenutak tuđinu pretvori u dom. Uz iskrene čestitke za ovogodišnju Festu sv. Vlaha, želim i molim da onu sljedeću, kojom ćemo slaviti 300. obljetnicu naše katedrale, zajednički proslavimo u Dubrovniku.

Na sve vas zazivam obilje Božjeg blagoslova i molim zagovor Gospe od Porata i sv. Vlaha, našeg Parca i zaštitinika.

U Gospodinu odani
†Mate Uzinić
dubrovački biskup

Pročitajte još

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik osvaja medalje na natjecanju festivala Biser mora

Dulist

POZIV GRAĐANIMA Predložite lokacije za nadzor brzine!

Dulist

‘KOLIKI PROSTOR!’ ‘Miovića šuma’ svakog dana s novim vizurama, a od ‘šume’ više nema ni traga!

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija