Aktualno

NENO ALARM Hrvatska dobiva sustav uzbunjivanja koji pomaže kod brzog pronalaska nestale djece

NENO ALARM Hrvatska dobiva sustav uzbunjivanja koji pomaže kod brzog pronalaska nestale djece

Ravnateljstvo policije i tvrtka Meta predstavili su NENO Alarm, hrvatsku verziju američkog sustava upozorenja Amber Alert za nestalom djecom u Hrvatskoj putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Ako dijete nestane, Ministarstvo unutarnjih poslova će obavijestiti tvrtku Meta, koja će inicirati upozorenje tj. NENO Alarm građanima – korisnicima društvenih mreža Facebook i Instagram – u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno. Upozorenje će sadržavati osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internetskoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba. Korisnici se mogu vratiti na upozorenje za pojedinosti koje su možda propustili i, što je još važnije, mogu podijeliti upozorenje svojim prijateljima i tako doprijeti do šire publike te pomoći identificirati i locirati nestalo dijete u kratkom vremenskom razdoblju.

Hrvatska je 30. zemlja u kojoj je pokrenut sustav uzbunjivanja, a ovaj je projekt predstavljen u srijedu 30. studenog na konferenciji za medije održanoj u amfiteatru Ravnateljstva policije. Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Anita Matijević objasnila je kako nestalom djetetu, neovisno radi li se o djetetu koje se udaljilo iz roditeljskog doma, koje je pobjeglo iz ustanove, izgubilo se ili je žrtva roditeljske otmice, prijete različite opasnosti od viktimizacije.

-Zato nam je nužna suradnja s građanima kako bismo nestalo dijete što prije pronašli i osigurali mu sigurno odrastanje. Hrvatska policija nestancima djece pridaje iznimnu pozornost i sudjeluje u širenju i iniciranju dobrih praksi ne samo u traganju za nestalom djecom, već i u prevenciji nestanaka djece, osobito ranjivih skupina djece, što smo do sada činili kroz uspostavu nacionalnog sustava NENO, aplikacije Red Button, promocije EUROPOL kampanje #DontBeACatch i sudjelovanjem u europskoj mreži stručnjaka koji rade na slučajevima nestale djece (PEN MP), odnosno aktivnostima Amber Alert. Danas idemo korak dalje i uspostavljamo NENO Alarm, sustav uzbunjivanja za nestalim djetetom kako bismo uz pomoć građana povećali vjerojatnost brzog pronalaska i zaštite nestalog djeteta –  istaknula je voditeljica Matijević, a prenosi tportal.hr

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist