Aktualno

“Nema viška policajaca nego manjka!”

policija mup7068

U Ministarstvu unutarnjih poslova nema viška policijskih službenika, Naprotiv, čak ih i nedostaje i to osobito u deficitarnim policijskim upravama poput PU dubrovačko-neretvanske, istarske i zagrebačke,

a da ne spominjemo policijske službenike koji su potrebni za pokrivanje granice po schengenskim kriterijima – naveo je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske. Jagić je, naime, reagira, na najave o višku od čak 20 tisuća zaposlenika u javnim i državnim službama, u što spada i policija.

– U medijima se spominje da bi Vlada RH zaposlene u javnim i državnim službama stimulirala na odlazak u mirovinu s otpremninama za dokup staža (koje mogu iznositi nekoliko stotina tisuća kuna), a istodobno MUP predlaže da se iz Zakona o policiji briše odredba o otpremnini za policijske službenike koja bi iznosila oko pedeset tisuća kuna neto, a koji već imaju uvjete za mirovinu, ali nisu u obvezi odlaska po sili zakona već imaju pravo sami podnijeti zahtjev za odlazak u mirovinu. Na taj način ispada kao da su Vlada RH i MUP neusuglašeni ili, najblaže rečeno, proturječni jedni drugima.

Napominjemo, da se u konkretnim slučajevima o višku i procjenama o broju po pojedinim ministarstvima linearno za 8% paušalne te se kao takve ne bi smjele slati u javnost jer se time samo uznemiruju zaposleni u državnim i javnim službama, čime im se pozornost odvraća s njihovih radnih zadataka na razmišljanja o budućnosti i egzistenciji, što kod dobrog dijela zaposlenih može biti vrlo štetno i opasno po RH i građane jer ti ljudi rade iznimno zahtjevne i odgovorne poslove, osobito policijski službenici.

Ako policijski službenik, umjesto da se posveti svojim opasnim i odgovornim radnim zadaćama, nad glavom ima „upitnik“ i brine o tome da li ima viška zaposlenih u policiji, to će sigurno utjecati na sigurnost svih nas, a nažalost i samih policijskih službenika.

Stoga, ovim putem pozivamo Vladu RH i njene predstavnike da, ukoliko imaju konkretne prijedloge, iste najprije priopće socijalnim partnerima, a ne da se daju izjave u medije koje onda svatko može tumačiti na svoj način.

Naglašavamo, da je MUP RH, prvo Ministarstvo koje je prošlo proces racionalizacije već 2001. godine kada je tri i pol tisuće policijskih službenika ostalo neraspoređeno. Tada RH nije niti bilo u planu pristupanje schengenskom prostoru, a što nas uskoro čeka. Procjene govore da samo za pokrivanje buduće vanjske granice EU treba najmanje devet tisuća policajaca zbog dužine i specifičnosti granice RH s nečlanicama EU. Zar ćemo danas jedne slati u mirovinu ili na burzu da bi sutra druge zapošljavali? Ako je tako, onda proračunskih sredstava ima viška, a ne manjka!

Na kraju naglašavamo da, ako se medijske najave pokažu točne i postoji namjera da se smanji broj zaposlenih u policiji, na bilo koji drugi način osim kroz odlaske u mirovinu temeljem vlastitog zahtjeva ili po slili zakona temeljem godina starosti, poduzet ćemo sve potrebne sindikalne akcije kako bi to spriječili u čemu ćemo imati sigurnu potporu članstva, a vjerujemo i ostalih zaposlenih u MUP-u – priopćenje je koje potpisuje Jagić.
 

Pročitajte još

Stiže promjena vremena, izdana upozorenja za ponedjeljak

Dulist

KAKO DO NOVIH STANOVA? Dubrovniku nedostaje oko 500 smještanih jedinica za radnike

Andrea Falkoni Račić

HOTELI KOJI NE OTVARAJU VRATA GOSTIMA Na tisuće postelja izvan funkcije

Andrea Falkoni Račić