Grad

Nella Lonza izabrana za članicu suradnicu HAZU-a

Nella Lonza

Dr. sc. Nella Lonza, znanstvena savjetnica u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, izabrana je za članicu suradnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za društvene znanosti.

Naime, danas je u Akademijinoj palači u Zagrebu održana izborna skupština HAZU-a na kojoj su se birali novi članovi. Nakon što je Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kandidature iznijelo pred Akademijinu Skupštinu koja broji 110 članova, uslijedilo je glasovanje u kojem je Lonza dobila 91 glas.

Podsjetimo, dr. sc. Nella Lonza (rođena u Zagrebu 1959. godine) diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu (1982.), gdje je i magistrirala (1987.) i doktorirala (1996.). Od 1984. do 1997. godine predavala je hrvatsku pravnu povijest na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od 1997. radi u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Godine 2009. izabrana za izvanrednog profesora Sveučilišta u Dubrovniku.

Sa Zdenkom Janeković-Römer pokrenula je i vodila Dubrovačku medievističku radionicu (1993.-1996.). Član je uredništava Dubrovnik Annals, Anala Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, te član uređivačkih odbora Crime, History & Societies/Crime, Histoire & Société i Croatiae auctores Latini – Collectio electronica.

Istraživala je u arhivskim ustanovama u Hrvatskoj i Italiji (Venecija, Padova), te sudjelovala na hrvatskim i međunarodnim znanstvenim skupovima (Španjolska, Nizozemska, SAD, Austrija, Francuska, Slovenija).

Govori i piše talijanski, francuski, engleski i nizozemski, služi se latinskim i njemačkim.

Glavni znanstveni interesi su joj državne institucije i društvo Dubrovačke Republike (javni rituali, kažnjavanje), pravni poredak srednjovjekovnih i ranonovovjekovnih zajednica (statutarno pravo i ius commune, kazneno procesno pravo i penalni sustav), izdavanje srednjovjekovne pravne građe.

Svečano proglašenje i predstavljanje novih članova Hrvatske akademije održat će se u utorak, 17. lipnja 2014. godine u 11 sati u palači Akademije.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist