Aktualno

‘NE ZNAMO KAKO SU SE RAZVILE’ Kraj Lastova, Mljeta i Visa pronađene nevjerojatne strukture

lastovo 2 1

Hrvatska je napokon dobila kartu 51 posto površine podmorja hrvatskog dijela Jadrana. Jedinstvena je to karta na cijelom Mediteranu, a njome je obuhvaćena površina od 28 tisuća četvornih kilometara podmorja do dubine od 40 metara. Karta je prošlog tjedna i svečano lansiranja u splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo, koji je samo jedan od brojnih hrvatskih znanstvenih, istraživačkih i drugih javnih ustanova koje su sudjelovale u tom projektu proteklih 5 godina, kako donosi Morski.hr.

Time je obilježen uspješan završetak projekta ‘Kartiranje obalnih i pridnenih morskih staništa na području Jadranskog mora pod nacionalnom jurisdikcijom’ koje je uspješno provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) Republike Hrvatske (RH) s konzorcijem koji je okupio više od 200 stručnjaka.

Ovaj projekt, koji je zahvatio čak 51% Jadranskog mora, predstavlja ne samo završetak jedne od najambicioznijih i najkompleksnijih inicijativa kartiranja morskih staništa, već i početak nove ere u zaštiti i očuvanju Jadranskog mora, jednog od najdragocjenijih gospodarskih i prirodnih resursa RH.

– Kroz projekt, cilj je bio doći do saznanja o tome što se nalazi ispod valova, što skriva naše more. Ti podaci su nam bili nevjerojatno bitni kako bismo mogli u budućem razdoblju na kvalitetniji i sveobuhvatniji način s jedne strane planirati mjere za očuvanje prirode, ali i na održiv način koristiti sva prirodna dobra Jadranskog mora. Nažalost, do sada nismo imali ta saznanja, ali smo upravo sredstva Europske unije iskoristili kako bismo prikupili znanja kao jedno opće dobro koje je sada i javno dostupna putem Bioportala. Podaci će poslužiti za integrirano prostorno planiranje na moru, za održivo ribarstvo, održivi turizam i sve druge aktivnosti koje se nalaze na moru i koje su povezane s morem. Projekt je sufinanciran 85% iz sredstava Europske unije, pojasnio je za Radio Split ravnatelj Zavoda za zaštitu prirode i okoliša i MINGORP Aljoša Duplić.

– Ovo mapiranje je ponudilo cijeli niz podataka vrlo velike preciznosti. Možemo reći da je karta vrijedna i zbog toga što je u ovako velikom prostornom obuhvatu, a govorimo o preko 28 tisuća kilometara kvadratnih, ujedno i najdetaljnija karta takvog tipa na Mediteranu, a vjerojatno i puno šire. Primjerice, dobili smo jako dobre podatke o livadama posidonije. Do sada, po staroj karti iz 2004. koja je rađena kao model u mjerilu 1 naprema 100 tisuća, procjenjivalo se da posidonije imamo na 120 tisuća hektara. Sada smo utvrdili vrlo precizno koje su to površine i gdje su. Možemo reći da je, nažalost, ta površina značajno manja – ona se kreće negdje oko četrdesetak tisuća hektara. Livade posidonije su iznimno bitan stanični tip, ne samo zbog bioraznolikosti, nego su bitne i za ublažavanje klimatskih promjena, zbog toga što su jedan izuzetno jak značajan ponor za ugradnju ugljika, zaključio je Duplić.

– Oko Lastova smo otkrili nevjerojatne strukture promjera 20 metara, a izgledaju kao sača od pčela visine četiri metra. Ne samo oko Lastova, već i oko Mljeta i Visa, a ne znamo na koji su se način te strukture razvile tako da već planiramo ekspediciju u proljeće kako bismo detaljnije istražili takve stvari. Geolozi su vidjeli stara paleokorita naših rijeka. Mogli bi brojni istraživači godinama raditi na podacima koje smo sada prikupili. Projektom je predviđeno kartiranje do nekih 100-injak metara dubine, a toliko smo i detaljno kartirali, osim u Jabučkoj kotlini, gdje smo došli do otprilike 200 metara dubine, ali se modelom došlo do nekih 270 metara dubine. Najdublja točka u Jadranu je 1233 metra, ali taj dio posla se očekuje u nastavku kartiranja preostalih 49 posto našeg podmorja – kazao je Duplić.

Karta se može pogledati OVDJE.

Foto Ilustracija

Pročitajte još

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist

PRAVDA ZA KATU I STIPU Prosvjed sutra u 19 i 30 ispred zgrade suda

Dulist

KRAJ TOPLINSKOG VALA? Stiže promjena, najavljena nevremena, izdana upozorenja za tri regije

Dulist