Aktualno

NE ZABORAVIMO Danas se prisjećamo početka napada na Dubrovnik

Danas se prisjećamo 1. listopada 1991. godine kada je započeo opći napad Jugoslavenske narodne armije potpomognute rezervistima na Dubrovnik i njegovu širu okolicu.
Već prvog dana Dubrovnik je ostao bez struje i vode, a želeći uspostaviti potpunu informativnu blokadu agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, što je uzrokovalo prekid telefonskih i oštećenje radijskih veza.

“I dok su se pred neusporedivo nadmoćnijim neprijateljem malobrojni branitelji postupno izvlačili, radi izvođenja obrane na užem prostoru, bezobzirno su razarani civilni objekti, a u požarima izazvanima djelovanjem agresora gorjele su tisuće hektara šume. S topovnjače jugo – mornarice 3. listopada zapaljen je nadaleko poznati “Arboretum” u Trstenom. O težini napada svjedoči činjenica da je samo u prvom tjednu listopada bilo 100 ranjenih i 27 poginulih dubrovačkih branitelja i građana.
Neprijatelj je već u prvim okršajima doživio neočekivane poraze i gubitke od preko 150 poginulih i više stotina ranjenih, posebno na Čepikućama, Osojniku, Brgatu i u Prapratnu, gdje su bili raspoređeni pripadnici 1/116. “A” bojne ZNG i Policijske uprave Dubrovnik. Mobilizacijom i prijemom dragovoljaca u sastav 116. brigade ZNG–a ustrojavaju se i popunjavaju prateće postrojbe. Početkom oružanih sukoba na dubrovačkom području, s pripadnicima Odreda Narodne zaštite i dragovoljcima, bilo je ukupno od 700 do 750 branitelja.’ (iz feljtona ’20 godina kasnije’ Varine Jurica Turk).

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Dubrovačko-neretvanske županije i ove godine organizirala je program obilježavanja 1. listopada: Velika žrtva, mali križ:

9,00 sati – polaganje vijenaca – Boninovo

10,00 sati – program osnovnih škola u crkvi Male braće

12,00 sati – Srđ – polaganje vijenaca uz molitvu

18,00 sati – spuštanje vijenaca u more za poginule na moru sa broda Tirena iz luke Gruž

19,00 sati – Svečana sv. Misa u crkvi Male braće za sve poginule u Domovinskom ratu

Pročitajte još

NAJAVA RADOVA Tko je u petak bez struje?

Dulist

PRED VRATIMA JE PROMJENA VREMENA Za vikend pripremite ombrele

Dulist

Dubrovčanin Đuro Sessa na čelu Europske udruge sudaca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija