Aktualno

NE ZABORAVIMO Danas se prisjećamo početka napada na Dubrovnik

Danas se prisjećamo 1. listopada 1991. godine kada je započeo opći napad Jugoslavenske narodne armije potpomognute rezervistima na Dubrovnik i njegovu širu okolicu.
Već prvog dana Dubrovnik je ostao bez struje i vode, a želeći uspostaviti potpunu informativnu blokadu agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, što je uzrokovalo prekid telefonskih i oštećenje radijskih veza.

“I dok su se pred neusporedivo nadmoćnijim neprijateljem malobrojni branitelji postupno izvlačili, radi izvođenja obrane na užem prostoru, bezobzirno su razarani civilni objekti, a u požarima izazvanima djelovanjem agresora gorjele su tisuće hektara šume. S topovnjače jugo – mornarice 3. listopada zapaljen je nadaleko poznati “Arboretum” u Trstenom. O težini napada svjedoči činjenica da je samo u prvom tjednu listopada bilo 100 ranjenih i 27 poginulih dubrovačkih branitelja i građana.
Neprijatelj je već u prvim okršajima doživio neočekivane poraze i gubitke od preko 150 poginulih i više stotina ranjenih, posebno na Čepikućama, Osojniku, Brgatu i u Prapratnu, gdje su bili raspoređeni pripadnici 1/116. “A” bojne ZNG i Policijske uprave Dubrovnik. Mobilizacijom i prijemom dragovoljaca u sastav 116. brigade ZNG–a ustrojavaju se i popunjavaju prateće postrojbe. Početkom oružanih sukoba na dubrovačkom području, s pripadnicima Odreda Narodne zaštite i dragovoljcima, bilo je ukupno od 700 do 750 branitelja.’ (iz feljtona ’20 godina kasnije’ Varine Jurica Turk).

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Dubrovačko-neretvanske županije i ove godine organizirala je program obilježavanja 1. listopada: Velika žrtva, mali križ:

9,00 sati – polaganje vijenaca – Boninovo

10,00 sati – program osnovnih škola u crkvi Male braće

12,00 sati – Srđ – polaganje vijenaca uz molitvu

18,00 sati – spuštanje vijenaca u more za poginule na moru sa broda Tirena iz luke Gruž

19,00 sati – Svečana sv. Misa u crkvi Male braće za sve poginule u Domovinskom ratu

Pročitajte još

Policajci donirali tonu i pol mandarina kolegama iz Petrinje i Gline

Dulist

PRODAJA SE PRESELILA U VIRTUALNE VODE Raste kupovina u ‘dva klika’

Dulist

Iz sustava eNautika izbrisano 807 čarterskih tvrtki

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija