Aktualno

NE ZABORAVIMO Danas se prisjećamo početka napada na Dubrovnik

NE ZABORAVIMO Danas se prisjećamo početka napada na Dubrovnik

Danas se prisjećamo 1. listopada 1991. godine kada je započeo opći napad Jugoslavenske narodne armije potpomognute rezervistima na Dubrovnik i njegovu širu okolicu.
Već prvog dana Dubrovnik je ostao bez struje i vode, a želeći uspostaviti potpunu informativnu blokadu agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, što je uzrokovalo prekid telefonskih i oštećenje radijskih veza.

“I dok su se pred neusporedivo nadmoćnijim neprijateljem malobrojni branitelji postupno izvlačili, radi izvođenja obrane na užem prostoru, bezobzirno su razarani civilni objekti, a u požarima izazvanima djelovanjem agresora gorjele su tisuće hektara šume. S topovnjače jugo – mornarice 3. listopada zapaljen je nadaleko poznati “Arboretum” u Trstenom. O težini napada svjedoči činjenica da je samo u prvom tjednu listopada bilo 100 ranjenih i 27 poginulih dubrovačkih branitelja i građana.
Neprijatelj je već u prvim okršajima doživio neočekivane poraze i gubitke od preko 150 poginulih i više stotina ranjenih, posebno na Čepikućama, Osojniku, Brgatu i u Prapratnu, gdje su bili raspoređeni pripadnici 1/116. “A” bojne ZNG i Policijske uprave Dubrovnik. Mobilizacijom i prijemom dragovoljaca u sastav 116. brigade ZNG–a ustrojavaju se i popunjavaju prateće postrojbe. Početkom oružanih sukoba na dubrovačkom području, s pripadnicima Odreda Narodne zaštite i dragovoljcima, bilo je ukupno od 700 do 750 branitelja.’ (iz feljtona ’20 godina kasnije’ Varine Jurica Turk).

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Dubrovačko-neretvanske županije i ove godine organizirala je program obilježavanja 1. listopada: Velika žrtva, mali križ:

9,00 sati – polaganje vijenaca – Boninovo

10,00 sati – program osnovnih škola u crkvi Male braće

12,00 sati – Srđ – polaganje vijenaca uz molitvu

18,00 sati – spuštanje vijenaca u more za poginule na moru sa broda Tirena iz luke Gruž

19,00 sati – Svečana sv. Misa u crkvi Male braće za sve poginule u Domovinskom ratu

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist