Kultura

NE PROPUSTITE! Orkestar najavljuje niz zanimljivih koncerata

Nakon uspješne serije koncerata ciklusa Dubrovačko glazbeno proljeće, u čast maestru Pavlu Dešpalju i povodom Svjetskog dana glazbe, Dubrovački simfonijski orkestar priprema još nekoliko koncerata prije početka Dubrovačkih ljetnih igara.

Sutra, u nedjelju 26. lipnja u 21 sat u Kneževom dvoru održat će se recital pod nazivom Od follie do linđa. Ovaj zanimljiv program izvest će publici već poznati duo – Dora Kamber na violini i Pero Škobelj na gitari. Na programu ću se naći birana djela A. Corellija, F. Rebaya, A. Piazzolle i M. Nardellija koji će svakako privući i domaću i stranu publiku.

Nakon recitala, u utorak 28. lipnja u 21 sat u Dvoru nastupa Gudački komorni orkestar DSO-a, maestro Marc Tardue i poznati kineski violinist Dan Zhu. Ovom prigodom maestro Tardue djelomično izlazi iz uloge dirigenta i svira čembalo. Svi zaljubljenici u klasičnu glazbu mogu očekivati sjajan glazbeni događaj, tim više što je Dan Zhu već nekoliko puta nastupio s Orkestrom uz odličnu recepciju publike i kritiku. Na programu će se ovaj put naći L. Sorkočević: Simfonija br. 7 u G-duru i A. Vivaldi: Četiri godišnja doba.

DSO najavljuje i recital sjajnih glazbenika Maka Grgića i Meagan Martin koji će se održati 2. srpnja u 21 sat, a posebno najavljuje opernu noć Verdi for eternity pod vodstvom maestra Huta i sjajne soliste. Ovaj će se veliki koncert održati 5. srpnja u 21 sat ispred Kneževa dvora.

Dora Kamber prvo glazbeno obrazovanje stječe u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, u klasi prof. Žarka Grega. Kao stipendistica Grada Dubrovnika diplomirala je 2006. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marije Ćepulić. Iste godine upisuje pedagoško usavršavanje, Suzuki metodu, kod prof. Jeanne Janssens (Belgija). Pod mentorstvom prof. Marije Ćepulić i dr. Vjere Katalinić specijalizirala je 2017. godine na poslijediplomskom specijalističkom studiju na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu na temu Artikulacija u Mozartovim i Beethovenovim violinskim sonatama. Usavršavala se na seminarima kod prestižnih svjetskih pedagoga. Kao solistica i članica komornih ansambala dobitnica je visokih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima. Za vrijeme studija nastupa kao solist s orkestrom muzičke akademije u sklopu ciklusa Virtuoso. Redovito održava nastupe s raznim umjetničkim suradnicima u zemlji i inozemstvu te u nekoliko navrata svira solo s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Kratko vrijeme djeluje kao vanjski suradnik u Zagrebačkom komornom orkestru, u Centru za obrazovanje talenata Zagreb te u Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Zadnjih trinaest godina radi kao profesorica violine na Umjetničkoj školi Luka Sorkočević u Dubrovniku za koje vrijeme njeni učenici osvajaju preko 70 visokih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Pero Škobelj glazbenu naobrazbu na gitari stekao je u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, u klasi prof. Tomislava Žerovnika i prof. Maroja Brčića, a zatim na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša, gdje je diplomirao 2011. godine. Tijekom svog školovanja sudjelovao je na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima u solo i komornoj kategoriji te osvojio brojne nagrade. Pohađao je brojne majstorske tečajeve koje su vodili svjetski poznati gitaristi: Zoran Dukić, Ana Vidović, Istvan Römer, Denis Azabagić, Pepe Romero, Aniello Desiderio, Franz Halász, Marco Socías, Carlo Marchione i Marcin Dylla. Od 2011. radi kao profesor gitare u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku i Cavtatu te često nastupa kao solist i član komornih ansambala.

Sve informacije i koncertima i programima DSO-a možete pronaći na stranici www.dso.hr. Za rezervaciju ili kupnju ulaznica možete nam se javiti na 091 613 7314 ili na sales@dso.hr. Isto tako, možete nas posjetiti u Slanici (Sv. Dominika 9) ili na drugim prodajnim mjestima. Sve naše sugrađane na ulazu očekuju brojne pogodnosti.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA ‘COLOURS OF LIFE’ Umjetnost je najčvršći most duhovnosti

Dulist

Otvorena izložbe Borisa Cvjetanovića u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

COLOURS OF LIFE U petak u Sponzi pogledajte djela hrvatskih, talijanskih i argentinskih umjetnika

Dulist