Kultura

NE PROPUSTITE Međunarodna urbanističko-arhitektonska radionica ‘Overbooking the City’

NE PROPUSTITE Međunarodna urbanističko-arhitektonska radionica 'Overbooking the City'

Međunarodna urbanističko-arhitektonska radionica ‘Overbooking the City’ održava se od 20. do 26.
kolovoza u Dubrovniku u organizaciji udruge Urban Transcripts iz Londona.

Dubrovnik, koji se često naziva i ‘biserom Mediterana’, prestižna je turistička destinacija na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Površina od samo 0.18 kilometara kvadratnih ugošćuje 2 milijuna posjetitelja godišnje, što je u odnosu posjetitelja prema površini povijesne jezgre pet puta više nego u Veneciji. Iako se takva eksplozija turizma često smatra pozitivnim, čak i poželjnim fenomenom, postavlja se pitanje kako ta disproporcionalnost utječe na grad koji doživljava intenzivne promjene u urbanoj dinamici i odumiranje nekad vitalnih dijelova grada. Istovremeno, Dubrovnik baštini specifične urbane i arhitektonske modele i tipološke obrasce koji se mogu iščitati i kao univerzalni, prisutni kroz povijesni i suvremeni sloj europskog grada. Stoga su takvi, kontekstualno specifični, obrasci uzeti kao predložak za osmišljavanje novih univerzalnijih modela, lako primjenjivih u nekom drugom gradu
sličnih obilježja.

Time se želi istražiti kako se negativni fenomeni turizma mogu preusmjeriti da postanu novi pozitivni pokretači revitalizacije grada. Nakana radionice je pažljivo balansirati između teorijskog okvira i operativnog nivoa zbog moguće ekstrapolacije dobivenih modela u drugi kontekst, ali i njihove razrade i primjene lokalno.

Intenzivni sedmodnevni program radionice uključuje timski rad sudionika, terensko istraživanje i predavanja otvorena su za javnost. Predavanja će se održati prva tri dana (nedjelja, ponedjeljak i utorak, 20.8., 21.8. i 22.8.) u večernjim satima, a rezultati radionice bit će prezentirani javnosti posljednjeg dana radionice (subota 26.8.).

Ova radionica održava se u partnerstvu s udrugom PLACA – kolektiv za istraživanja o prostoru (Dubrovnik) i uz potporu Društva arhitekata Dubrovnik, Grada Dubrovnika, Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije (Sveučilište u Splitu).

Pročitajte još

ZA VIKEND U TEATRU Vidi kako Lokrum pere zube

Dulist

Predstavljanje knjige Tihomira Rajčića ‘Beogradske tajne Prvog svjetskog rata’

Dulist

DANI FRANKOFONIJE Izložba i predavanje ‘Priča o markizu de Piennesu’

Dulist