Kultura

Ne propustite izložbu ‘Dubrovački koloristi 1918. – 1945.’ iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik

Ne propustite izložbu 'Dubrovački koloristi 1918. – 1945.' iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik

Izložbom „Dubrovački koloristi 1918. – 1945.” iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik, a koja će se otvoriti u utorak, 21. prosinca u 18 sati u Galerija Dulčić Masle Pulitika, Umjetnička galerija Dubrovnik predstavlja izbor radova dubrovačkih slikara čija djelatnost pada negdje do pred kraj Drugog svjetskog rata. Odabirom iz zbirke predstavljaju se djela Ignjata Joba, Ivana Ettorea, Gabra Rajčevića, Nika Miljana, Božidara Rašice i Marka Rašice koji su na dubrovačkom području najdjelatniji u razdoblju između dva rata. Budući da Umjetnička galerija Dubrovnik posjeduje pozamašan broj radova navedenih umjetnika, svaki autor je predstavljen sa nekoliko najreprezentativnijih radova u vremenskom okviru koji odgovara konceptu izložbe.
Izložba je upotpunjena i zanimljivim pismima koja upućuju na korenspondenciju između Ignjata Joba i njegove kćerke iz jedne mladenačke veze. Pisma otkrivaju Joba kao čovjeka, njegovu nutrinu te način na koji je živio i stvarao svoja djela u burnom vremenu; na razmeđu neizvjesnosti i straha.
Izložbu možemo promatrati kao svojevrsni rezime ili sintezu djelovanja pojedinih dubrovačkih umjetnika čija su imena ostala zabilježena u cjelokupnoj dubrovačkoj i hrvatskoj povijesti u razdoblju između dva svjetska rata. Budući da je Dubrovnik grad iznimno bogate povijesti i umjetnosti te središte kulturnih zbivanja, ovom izložbom predstavljena su pojedina djela „dubrovačkog nasljeđa“ koja pripadaju zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik i samim time obogaćuju Grad te ukazuju na neprocjenjivu umjetničku i povijesnu vrijednost čiji su protagonisti zabilježeni kao istaknuti pojedinci domaćeg miljea.
Kustosica izložbe je Andrea Batinić Ivanković, kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik.
Izložba je otvorena od 30. siječnja 2022.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist