PolitikaUrednički izbor

‘NE PONOVILO SE!’ Virtualna demokracija s vijećnicima Dolores Lujić i Marom Kristićem

'NE PONOVILO SE!' Virtualna demokracija s vijećnicima Dolores Lujić i Marom Kristićem

U novonastaloj situaciji pandemije koronavirusa, kada nas je zahvatila zdravstvena, ali i još veća ekonomska katastrofa, Grad Dubrovnik je morao pribjeći rebalansu proračuna i mjerama za spas i pomoć stanovništvu i gospodarstvu.

Zbog mjera socijalnog distanciranja, 29. sjednica Gradskog vijeća održala se online.

Virtualnu sjednicu pratili smo s vijećnicima Dolores Lujić i Marom Kristićem. Prvo što im je upalo u oko je da sjednici ne nazoči nitko od Vićanovih vijećnika, a znajući lik i djela gospara Pera, nameće se pitanje, što mu sada nije po volji i što mu sada treba? Srećom po vladajuće, svi ostali su bili nazočni pa su imali većinu, što im je omogućilo da bez problema provedu sve mjere, bez da moraju s oporbom praviti dogovore i kompromise. No, da se, ne daj Bože, nekom vladajućem nešto dogodi, nastali bi problemi.

Vidjevši za govornicom gradonačelnika Mata Frankovića, vijećnik Kristić je ironično promrmljao sebi u bradu (masku):

-Evo, ispunila mu se želja i ne mora s nama (oporbom) dijeliti ni hodnik – rekao je Kristić.

Kod 5. točke o dodjeli subvencija za poslovne prostore, vijećnicima Lujić i Kristiću zasmetalo je što se spominje najam, umjesto zakup komentirajući kako Grad ima toliko pravnika, a ne znaju razlikovati ove dvije kategorije. No, još više od semantike, zasmetala im je diskriminacija u odluci jer poslovni subjekti u zakupu u privatnom vlasništvu moraju imati sjedište u Gradu, a zakupci gradskih prostora ne moraju. No, kako primjedbe i prijedloge na ovoj online sjednici, ne mogu davati, glasaju – za.

I kod 7. točke o privremenoj novčanoj pomoći bili su nezadovoljni riješenjem vladajućih, koje je, prema njima, nepravedno jer malo tko može dobiti pomoć. Naime, pomoć će dobiti samo oni koji nemaju nikakva primanja, a mnogi imaju neka minimalna primanja po drugoj osnovi. Po vijećniku Kristiću, cenzus primanja po glavi kućanstva, bi bilo puno bolje rješenje. Ovo je donesena mjera o pomoći, koju skoro nitko neće moći dobiti. Glasuju za.

Niti 9. točka im nije bila po volji jer je cenzus za dobijanje subvencioniranja troškova najma stana 16 tisuća kuna, bez obzira na broj ljudi u kućanstvu. Tako pravo na subvenciju ima i kućanstvo s jednim ili dva člana iako imaju, nemalih, 16 tisuća kuna. I ovaj put, bez obzira na primjedbe, glasuju za.

Jedanaesta točka je, po mišljenju vijećnika, neustavna jer je zbog zdravstvene ugroze poslovnim subjektima rad zabranjen bez njihove krivnje, a naplaćuje im se zakup. Također su komentirali glasovanje vijećnika HNS a i Selmanija, koji su glasali protiv (jer im je odbijen amandman). Naime, da točka nije prošla, zakup se nikome ne bi smanjio, ni za tih, 50 posto.

Sve u svemu, online demokracija vijećnicima Dolores Lujić i Maru Kristiću nije najbolje sjela. Po njihovu mišljenju, morao se iznaći način da vijećnici mogu komentirati, davati mišljenje, prijedloge i zamjerke. Ovako su glasali za mnoge mjere protiv svoje volje, da ih ne optuže da ne žele pomoći sugrađanima i poduzetnicima. Ne ponovilo se, komentiraju, ali i sami su svjesni da ova situacija neće samo tako nestati. Zdravstvena kriza će sigurno potrajati još neko vrijeme, a finacijska sigurno i mnogo duže.

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist