Koronavirus u HrvatskojUrednički izbor

NE NASJEDAJTE Maske od lincuna vas ne štite!

NE NASJEDAJTE Maske od lincuna vas ne štite!

Pamučne, perive maske za višekratnu uporabu na tržištu ne smiju oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske, upozorio je ove subote Državni inspektorat. No, takve se maske sve više pojavljuju na tržištu pa čak i po trgovačkim lancima. Tako su se ovih dana maske ‘od lincuna’ prodavale i u Pema po cijeni od 15 kuna, na što nas je upozorio naš čitatelj. Na istaknutoj deklaraciji piše kako je riječ o perivoj zaštitnoj maski od pamuka.
Naš sugrađani se obratio putem društvenih mreža i ovom trgovačkom lancu te je dobio odgovor kako će se sukladno odredbi deklaracije koje im je poslao dobavljač zamijeniti.
-Treba upozoriti građane – govori nam naš čitatelj, jer ovakve mase ne štite od koronavirusa.
Rečeno je to i na Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu. One tek imaju psihološko značenje, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Preporuka je kako ih zdravi ljudi niti ne trebaju nositi. Djelotvorne su jedino maske koje koristi zdravstveno osoblje, a koje imaju filtere koji sprječavaju prolazak virusa (ounake EFP2 i EFP3). Inače, preporuka je da oboljeli nose troslojnu kiruršku masku s plastičnim slojem koji zadržava vrlo sitne čestice, a na tržištu se mogu naći i druge maske s filterima za jednokratnu upotrebu, kao što je i ova na priloženoj fotografiji, oznake FFP3.

NE NASJEDAJTE Maske od lincuna vas ne štite!

Pročitajte još

POSTOJE LI I GDJE SU Najveći izazov studije prihvatnog kapaciteta bili su podatci

Andrea Falkoni Račić

SINOĆ KOD MLJETA Pomorska nesreća u kojoj su ozlijeđena tri carinika

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Nebojša Vukanović: Dodik ne može urediti nekoliko kilometara cesta, a ne graditi aerodorom u Trebinju!

Barbara Đurasović