Aktualno

NAZOČIO I PLENKOVIĆ Pročistač pitke vode u Komolcu službeno pušten u rad!

NAZOČIO I PLENKOVIĆ Pročistač pitke vode u Komolcu službeno pušten u rad!

Pročistač pitke vode u Komolcu ove je nedjelje službeno pušten u rad, a ovoj svečanosti nazočio je i premijer Andrej Plenković koji je obišao pročistač te se upoznao sa svime što je Vodovod Dubrovnik napravio na ovom uređaju. Direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić istaknuo je kako su prošle dvije godine otkako su radili na ovom projektu, a kako bi Grad Dubrovnik mogao imati nesmetanu opskrbu pitkom vodom u svim vremenskim uvjetima.

-Kada smo se prihvatili ovog projekta imali smo puno problema, ali smo, Bogu hvala, uspjeli nadići sve nedostatke na samome gradilištu, od zastoja radova do problema na gradilištu, a danas imamo funkcionalan uređaj, jedinstven u Hrvatskoj ovakvoga tipa. Predstoji nam i druga faza izgradnje ovog uređaja. Vodovod Dubrovnik sa svojim djelatnicima sigurno neće stati na ovome. Druga faza odnosi se na biološko pročišćivanje pitke vode, ugradnju filtera s aktivnim ugljenom. Idemo u ciklus investicija uređaja s aglomeracijom Dubrovnik, vrijednosti preko 650 milijuna kuna. Zahvaljujem Vladi što je prepoznala aglomeraciju kao stratešku investiciju, ali i Gradu Dubrovniku koji je pomogao kada smo imali najviše problema na uređaju i kada smo mislili da izgradnji nema kraja, a danas imamo uređaj koji je na ponos Gradu i građanima. Tvrtka Suez koja je uređaj izgradila ima obvezu njegova monitoringa na godinu dana do primopredaje djelatnicima Vodovoda – rekao je direktor Vodovoda Lukša Matušić te dodao kako vjeruje da će uređaj ispuniti najstrože kriterije koje je Europska komisija propisala  za kontrolu i kvalitetu vode putem direktiva.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako su radovi na pročistaču unatoč svim ‘uzbrdicama’ i ‘nizbrdicama’ napokon došli do kraja.

-Danas građani Dubrovnika dobivaju ono što su zaslužili – čistu, pitku vodu 365 dana. Ta je priča došla kraju, zahvaljujem svima koji su na njoj radili od samog početka. Kroz idućih godinu dana uređajem će rukovoditi operativno tvrtka Suez koja je sami uređaj i izgradila, a nakon toga cijeli monitoring preuzima Vodovod Dubrovnik. Nadam se da će pročistač uistinu riješiti sve naše probleme, a mi idemo i u drugu fazu koja je važna u slučaju većih onečišćenja vode. Ovaj uređaj jednim dijelom povećava kvalitetu života svih Dubrovčana, ali i naših gostiju. Sigurno nije bilo ugodno u godinama iza nas reći gostu da voda nije za piće. Pred nama je projekt Aglomeracije Dubrovnik koji će izgraditi Dubrovniku ono što mu je potrebno – kanalizacijsku mrežu, a u sklopu toga izgradit ćemo još jedan vrijedan uređaj za pročišćivanje fekalnih voda pa će nam i more uvijek biti čisto – istaknuo je gradonačelnik Mato Franković.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako pročistač pitke vode označava novu kvalitetu svakodnevnog života svih građana Dubrovnika i dodao kako je to najvažnija poruka.

-Ovaj je projekt intenzivno dovršen u posljednje dvije godine i to pokazuje agilnost novoizabranog čelništva Grada Dubrovnika na lokalnim izborima 2017., realizaciju jednog od presudnih pitanja koje je već godinama bilo dio javne rasprave. Siguran sam da ćemo uz partnerstvo sa Suezom, jednom od vodećih kompanija koja se bavi pročišćivanjem voda, biti na razini standarda i kvalitete koju zaslužuje ovaj Grad, ali i svi oni koji ga čine biserom turizma. Aglomeracijom Dubrovnik i sličnim projektima u Hrvatskoj snažno će se dići apsorpcija europskih sredstava. Trenutno smo na 70 posto – poručio je premijer Plenković.

Pročitajte još

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović