Županija

Nazire li se rješenje za Konavosko polje?

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković iskazala je svoju potporu naporima Općine Konavle za komasaciju, odnosno okrupnjivanje zemljišta kroz pilot projekt ‘Konavosko polje’. Ministrica je, naime, ovog petka održala radni sastanak s načelnikom Općine Konavle Božom Lasićem na temu brojnih projekata iz ruralnog sektora u najjužnijoj hrvatskoj općini. Ministrica Vučković ovom je prilikom istaknula kako bez učinkovitog korištenja zemljišta Republika Hrvatska ne može očekivati napredak u poljoprivrednoj proizvodnji, a dodala je kako za napredak neće biti dovoljna ulaganja i potpore Europske unije, premda je riječ o značajnim sredstvima.
-Poljoprivredno zemljište je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku i ne može i neće tek tako biti prenamijenjeno. Zakon o poljoprivrednom zemljištu trebalo bi mijenjati zbog aktivacije zapuštenog poljoprirednog zemljišta, digitalizacije i veće transparentnosti natječaja te smanjenja administrativnih procedura. Završavamo s tim izmjenama te se sad trebamo početi baviti navodnjavanjem i komasacijom. To su teški problemi koji se ne rješavaju desetljećima – rekla je Vučković te istaknula kako se Ministarstvo poljoprivrede obvezalo konkretno podržati pilot projekt, prvenstveno sufinanciranjem preostalog dijela dokumentacije.
-U pilot projekt je uključeno 130 hektara s preko 1200 vlasnika ili suvlasnika, pri čemu je država vlasnik ili suvlasnik od 60 do 70 posto. Vjerujem da će i na drugim dijelovima Konavala biti sličan omjer. Postupak je jako složen. Poštujemo vlasništvo, ali je riječ o strateškom interesu – naglasila je Vučković te istaknula kako bez proizvodnje hrane nema sigurnosti države ni ostanka stanovništva.
-Poljoprivreda može dati i značajniji poticaj ruralnim vitalnim zajednicama i ostanku mladih ljudi – izjavila je ministrica Vučković.
Načelnik Općine Konavle Božo Lasić izjavio je kako je rješavanje složenih imovinsko-pravnih odnosa na vrijednim konavoskim zemljištima višegodišnji problem, koji je Općina počela rješavati prije godinu i pol dana kroz pilot projekt “Konavosko polje”.
-Ministrica nam je dala svoju podršku, a očekujemo i financijsku podršku kako bismo završili drugu fazu koja je započeta. U pilot projektu na sto trideset hektara trebamo odrediti privatno od državnog vlasništva te na koncu dodijeliti to zemljište. Nadam se da ćemo nakon sedamdeset godina privesti kraju taj dugoročan posao – rekao je Lasić.
Župan Nikola Dobroslavić je istaknuo kako je pilot projekt Konavosko polje vrijedna inicijativa, budući da je riječ o iznimno važnom strateškom projektu za općinu, ali i županiju.
-Drago mi je što je ministarstvo spremno pomoći. S ministarstvom i Hrvatskim vodama pripremamo i dijelom već ostvarujemo oko 600 milijuna kuna vrijedan projekt navodnjavanja Donje Neretve i obrane od zaslanjenja, što je najveći strateški poljoprivredni projekt u županiji. S ta dva projekta ćemo unaprijediti poljoprivredu koja nam je strateški važna – istaknuo je župan Dobroslavić.
Nakon radnog sastanka u Cavtatu, ministrica Vučković u pratnji načelnika Lasića sa suradnicima, obišla je OPG Pera Vukića u selu Lovorno, potom na Grudi vinariju Dubrovački podrumi te u Komajima vinariju Crvik.

 

 

Pročitajte još

Nakon 30 godina počinju projekcije u Ljetnom kinu Cavtat

Dulist

Božo Lasić: ‘Razumijem razočaranje sugrađana. U ponedjeljak očekujemo izmjene voznog reda’

Dulist

Ministarstvo turizma i sporta odobrilo 300 tisuća kuna za opremanje sportske dvorane OŠ Gruda

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija