Hrvatska

NAVALIJA NA ULJE, BRAŠNO, MESO ‘Gomilanje zaliha hrane doprinosi daljnjem rastu cijena’

NAVALIJA NA ULJE, BRAŠNO, MESO 'Gomilanje zaliha hrane doprinosi daljnjem rastu cijena'

Zbog rata u Ukrajini zemljama Europske unije prijeti nestašica pšenice i ulja. Poremećeni su dobavni lanci, a neke države su ograničile ili zabranile izvoz strateških roba, donosi RTL. Potrošnja se povećala i u Hrvatskoj gdje se tjedno troši 160 milijuna kuna više nego ranije. Najviše se kupuju ulje, brašno i meso. Ako se potražnja za uljem i brašnom nastavi povećavati, pojedini trgovci u zemlji ne isključuju mogućnost i ograničenja kupnje. Takva politika, uvjeravaju stručnjaci nema nekog smisla.
-Što ste vi učinili ako ste mene kao kupca ograničili da kupim 5 litara ulja jednom i vratim se za 5 minuta po drugih 5 litara ulja, ili dođe cijela obitelji i kupi. To je jedan marketinški trik za kojim nema potrebe – mišljenja je Ivo Grgić, profesor s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu:
Jednako kao što nema potrebe ni za gomilanjem zaliha hrane, što može uzrokovati kontraefekt.
-To uzrokuje umjetnu nestašicu, bilo prehrambenih proizvoda, bilo neprehrambenih proizvoda i doprinosi daljnjem rastu cijena. Sam doprinos daljnjem rastu cijena povećava stopu inflacije, koja opet generira novi rast cijena zbog toga naglašavamo da ljudi to ne rade – smatra Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije
U međuvremenu cijena hrane nezaustavljivo raste, što je razlog i povećanju tjedne potrošnje od 6 posto.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist