Kultura

Nataša Dangubić i Maro Martinović dobitnici su Nagrada hrvatskog glumišta

Nataša Dangubić i Maro Martinović dobitnici su Nagrada hrvatskog glumišta

Zbog pandemijskih okolnosti i epidemioloških mjera dodjela nagrada Hrvatskog glumišta ove godine izostala je iz hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Događaj se stoga u utorak navečer preselio na male ekrane, bez nazočnosti uzvanika i nominiranih umjetnika, te je svatko od nagrađenih imao pola minute za riječ zahvale.

Od četvero nominiranih Dubrovčana nagrada je otišla u ruke njih troje – Nataši Dangubić za najbolju sporednu žensku ulogu u predstavi ‘Dobro je dok umiremo po redu’, a u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, režiji Aleksandra Švabića i prema tekstu Ivora Martinića, Maru Martinoviću za najbolje muško glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade i to za utjelovljenje Joza Brajice u ‘Mi i oni’ Darija Harjačeka te Doris Kristić za najbolju kostimografiju u drami, opereti/mjuziklu i plesu u ‘Idiotu’ redatelja Vasilija Senjina i u produkciji HNK-a Zagreb.

Podsjetimo, za najbolju žensku ulogu, a za koju je nagrađena Jadranka Đokić, odnosno Nastasja Filipovna u ‘Idiotu’, bila je nominirana Dubrovkinja Doris Šarić Kukuljica i to za naslovnu žensku ulogu u ranije spomenutom komadu ZKM-a ‘Dobro je dok umiremo po redu’. Isti naslov donio je Pjeru Meničaninu nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu u drami dok je najboljom dramskom predstavom u cjelini u 2020. proglašen ‘Hotel Zagorje’ po motivima romana Ivane Bodrožić, a u režiji Anice Tomić i produkciji zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle.

Laureati za životno djelo 28. Nagrada hrvatskog glumišta su redateljica Ivica Boban za dramu i operni pjevač Giorgio Surian za operu.

Foto: ZKM

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist