Aktualno

NASTAVNICA MATEMATIKE U GIMNAZIJI MARA VLAŠIĆ Ljepše je bilo sjediti u klupi, nego stajati pred pločom

NASTAVNICA MATEMATIKE U GIMNAZIJI MARA VLAŠIĆ Ljepše je bilo sjediti u klupi, nego stajati pred pločom

Mara Vlašić je vazda govorila kako će raditi u školi, najviše zbog činjenice što joj je mama učiteljica. Iz godine u godine, ostajala je pri istom mišljenju, no nije znala u kojem će smjeru krenuti po pitanju predmeta. Na kraju je ipak prevladala matematika, i ljubav prema brojevima. Sve to dovelo ju je do nove životne uloge. U 24. godini simpatična Mara postaje nastavnicom matematike i fizike.
—Kad sam trebala učiti, u većini slučajeva bih ‘bježala’ od nekih predmeta. No, nisam od matematike. Rekla bih svojima: ‘Ovo mi se ne da, idemo rješavati matematičke zadatke’. To mi je vazda išlo, i uživala sam u tome.

‘Mogla sam birati gdje ću’
Nakon matematičke gimnazije, nije bilo upitno na kojem fakultetu želi nastaviti svoje obrazovanje. Ipak, priča nam kako je večer prije ‘zaključavanja’ ljestvice za upis studijskih programa, odlučila upisati i fiziku.
— Promislila sam – zašto ne bih studirala dva predmeta? – govori nam Mara kroz smijeh. Pet godina živila je i studirala na Prirodoslovnomatematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom cijelog njenog ‘matematičkog putovanja’ veliku potporu pružali su joj njeni roditelji. Ističe kako su bili itekako sretni kad se nakon studentskog života u glavnom hrvatskom gradu i diplome vratila doma, u Grad. Iskreno govori da joj nije bilo teško pronaći posao jer je kod nas potražnja za nastavnicima itekako velika.
—Nisam se brinula niti u jednom momentu hoću li naći posao. Prije sezone, poslala sam mailove na adrese dviju škola kontajući da će mi se povratno javiti početkom nove školske godine. Pred kraj kolovoza, kad su se vratili s godišnjeg odmora, nisu mi se samo javili iz tih škola, već su me ‘svi živi’ zvali za posao. Mogla sam birati gdje ću!

‘Gdje ti je bolje?’
U rujnu prošle godine ponovno stiže u Gimnaziju Dubrovnik, obrazovnu ustanovu gdje je provela svoje srednjoškolske dane, no ovoga puta kao – nastavnica matematike. Gimnazijske dane pamti po dobrom društvu, ali i manje briga.
—Ljepše je bilo sjediti u klupi, nego stajati pred pločom. Čim sam došla u školu, sada u drugoj ulozi, profesori su me k’o iz topa pitali: ‘Gdje ti je bolje?’ – rekla je. Priznaje kako prvog radnog dana u školi uopće nije došla u zbornicu.
— Kolega Stijepo, inače nastavnik fizike, koji je također počeo raditi u to vrijeme i ja nismo pošli u zbornicu, već u – knjižnicu. Bilo nam je jako neugodno i čudno. No, sutradan je bila druga priča i odlučili smo poći u zbornicu. Svi profesori su nam velika podrška i isticali su kako se nemamo čega bojati. Redovito smo dobivali savjete, što nam je pomoglo u daljnjem radu – priča nam, sve ponovno kroz smijeh.

Međusobno poštovanje
U odnosu s učenicima bitno joj je stvoriti međusobno poštovanje.
— Važno mi je da učenici shvate kako me mogu bez straha pitati ako im nešto nije jasno. Ne želim ići dalje s nastavom, ako netko nije sve shvatio. Drago mi je kad učenici rade, prate i sudjeluju u satu. Jer, ipak sam i ja uložila određeni trud u pripremi tih 45 minuta. Opet, jasno mi je da svih ne zanima matematika – naglasila je. Kroz svaki sat pokušava približiti učenicima matematiku na jedan drukčiji, možda i kreativniji način. No, postoje neka gradiva koja su sama po sebi, kako kaže, ‘suhoparna’. Voli im prikazati i više načina rješavanja određenih zadataka. Mara iza sebe ima i iskustvo online predavanja.
—To je bilo razdoblje kad sam radila studentsku praksu u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga u Zagrebu. Sjećam se kako su se donosile nove odluke iz dana u dan. Sve se tako brzo mijenjalo. Primjerice, pripremili bismo sve za nastavu uživo, a navečer bismo dobili informaciju kako prelazimo na online nastavu – rekla je. Smatra kako se dobro snalazi u ulozi nastavnice.
— Sigurno mi je potrebno još vremena da se u potpunosti uhodam, ali mi je drago da ovo radim!

ORGANIZACIJA VREMENA
‘Vratila sam se treninzima’
—Vjerujem da mi je treniranje badmintona puno pomoglo tijekom osnovne i srednje škole 
radi organizacije vremena i dodatne razbibrige. Na fakultetu sam nastavila s treninzima, ali vrlo kratko razdoblje jer jednostavno nije bilo vremena. A sada, s povratkom u Grad 
vratila sam se i treninzima u svoj stari klub – rekla je.

Objavljeno u tiskanom izdanju 20. travnja 2022.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist