Aktualno

Nastavlja se progon odgovornih!

DORH je priopćenjem objavljenim na svojim internetskim stranicama ponudio objašnjenje za odustajanje od progona 27 pilota bivše JNA, zbog razaranja više gradova u Hrvatskoj te mjesta na području Dubrovnika.

Naime, povodom brojnih napisa u medijima, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ističe kako odustanak od progona protiv prijavljenih pilota ne znači prestanak rada na progonu odgovornih u vezi ovog ratnog zločina.

– Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je još 1992. godine podnijelo Zahtjev za provođenje istrage protiv 27-orice pilota, da su u avionaletima razarali civilne ciljeve i kulturne spomenike u više gradova u Hrvatskoj te mjesta na području Dubrovnika i time počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske te ratnog zločina uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika iz čl. 130. istog Zakona – stoji u priopćenju DORH-a.

Nakon dugotrajne istrage tijekom koje je nadležno državno odvjetništvo nastojalo putem međunarodne pravne pomoći, kako od tužiteljskih ureda u regiji tako i pretraživanjem arhiva Međunarodnog kaznenog tribunala utvrditi jesu li sudjelovali u razaranjima, za te pilote je utvrđeno da nisu izvodili te borbene letove nakon čega se i odustalo od njihova progona.

– Kako je zločin počinjen tako je postupak nastavljen u cilju utvrđivanja točnih osobnih podataka viših zapovjednika u bivšoj JNA bez čijeg odobrenja nije bila moguća uporaba avijacije općenito, a posebno ne u napadima na naseljena mjesta – poručuju iz DORH-a te ističu kako je nesporno da je „ne samo topničkim napadima, napadima s brodova i napadima pješaštva, nego i napadima iz zrakoplova, razaran Dubrovnik i njegove kulturne znamenitosti, s posljedicama po živote i imovinu civilnog stanovništva“.

– Pa kako su i u slučajevima topničkih napada, napada pješaštva i napada s brodova procesuirani zapovjednici po zapovjednoj odgovornosti tako će se i u slučaju zračnih napada postupiti na isti način. Stoga, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku nastavlja s traženjem provođenja obuhvatne kriminalističke obrade radi utvrđenja naredbodavaca koji su izdali naređenja da se krše pravila međunarodnog ratnog i humanitarnog prava – zaključuje se u priopćenju DORH-a.

Pročitajte još

Prodavači s place uskoro sele u Park Luja Šoletića

Dulist

Brodovi prema Lokrumu ipak će zaploviti sutra

Dulist

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik osvaja medalje na natjecanju festivala Biser mora

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija