Aktualno

Nasilje se ne prijavljuje bez privole žrtve?!

Nasilje se ne prijavljuje bez privole žrtve?!

Djelatnici Hitne medicinske pomoći u Dubrovniku dosta se susreću sa zlostavljanjem i nasiljem u obitelji, no nikoga se ne prijavljuje bez njegove volje.

Rekla je to jedna od djelatnica Hitne medicinske pomoći Dubrovnik na današnjem okruglom stolu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Također je istaknula kako je žrtve nasilja uglavnom sram, s njima je teško komunicirati, te traže da se sve to nekako zataška. Naravno, sve se uredno dokumentira, ali se s nalazima ne ide van bez volje žrtve. Spomenula je i kako se skoro pa uvijek vraćaju iste žrtve.

No, ne treba smetnuti s uma kako liječnici, socijalni radnici, psiholozi i svi oni koji u obavljanju svoje djelatnosti dođu do spoznaja o nasilju isto moraju i prijaviti. Ipak, vrlo često osobe iz sustava nađu se u dilemi prijaviti nasilje odmah ili ići na neku vrstu opomene, budući da se često s prijavom naruši čitav sustav obitelji.

Tema današnjeg okruglog stola, u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Udruge za zaštitu djece i mladeži Fenix i Obiteljskog centra, bile su žrtve nasilja u labirintu sustava.

Glavno pitanje na koje se pokušalo odgovoriti, no bez velikog odjeka među predstavnicima institucija sustava, koji nisu bili baš raspoloženi za raspravu, bilo je kako skratiti put od prijave do rješenja problema i pomoći žrtvama nasilja? Jer, jednom kad uđu u sustav žrtve se demotiviraju. Dodatno ih se viktimizira, a najbolji primjer za to je što tijekom istražnog postupka moraju raznim institucijama dati iskaz čak 8 puta.

– Nije problem u prijavljivanju, jer žene se prijavljuju o čemu najbolje svjedoči i brojka od oko 2500 slučajeva u 12 godina. Problem je sustava, odnosno pitanje je funkcionira li sustav u zaštiti žrtava nasilja – rekla je Marijana Ercegović iz udruge Fenix.

Prilog raspravi dao je i Marko Grgurević, danas djelatnik Grada Dubrovnika, no nekad djelatnik Centra za socijalnu skrb i Obiteljskog centra koji je istaknuo kako naše društvo na neki način generira nasilje.
– Sustav će se prilagođavati i mijenjati se, ali bi muškarci trebali malo odstupiti od svoje moći i prepustiti je ženama – rekao je Grgurević.

Kako je uvodno rekla Marijana Ercegović, svrha obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama jest osvještavanje muškaraca o postojanju nasilja nad ženama, ali i javno iskazivanje potpore u borbi protiv nasilja.
 

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist