Županija

Naša županija je prva u Hrvatskoj koja izrađuje Glavni plan funkcionalne regije

Naša županija je prva u Hrvatskoj koja izrađuje Glavni plan funkcionalne regije

Glavni plan prometa, kao najznačajniji rezultat projekta Razvoj funcionalne regije Južna Dalmacija, je izrađen i predstavlja podlogu za buduće prometne projekte koji se žele financirati iz EU fondova.

Plan je definirao potrebe prometnog povezivanja unutar same funkcionalne regije, kao i regije s okolnim državama i drugim funkcionalnim regijama u Hrvatskoj. U njemu su pobrojane mjere i ciljevi, odnosno kako problematiku prometa rješavati ubuduće. Također uključuje i Prometni model koji provjerava opravdanost predloženih rješenja.

– Dubrovačko-neretvanska je prva županija u Hrvatskoj koja izrađuje Glavni plan funkcionalne regije, u našem slučaju Južne Dalmacije. Prometnim modelom provjerava se sve ono što je predviđeno Planom glede prometnog povezivanja i on ujedno sadrži pripremu za korištenje europskih fondova – pojasnio je župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Dubrovačko-neretvanska županija nositelj je ovog projekta, kojeg je pripremala Regionalna razvojna agencija DUNEA, a koji je financiran iz Operativni program ‘Promet’ 2007-2013 i vrijedan 6.462.464,21 kuna, od čega je 5.493.094,58 kuna (85 %) iznos bespovratnih sredstava EU.

Prometni model uključuje nekoliko scenarija za budućnost, a kao baznu godinu koristi prikupljene podatke postojećeg stanja iz 2015. godine. Scenarij ”učini nešto” uključuje rješavanje najproblematičnijih dijelova prometa, dok scenarij” učini sve” obuhvaća sve uočene dokazane probleme koje bi trebalo riješiti.

Naša županija je prva u Hrvatskoj koja izrađuje Glavni plan funkcionalne regije

Plan je do sad već potvrdio opravdanost Pelješkog mosta i opravdanost novih cestovnih veza između Zračne luke i grada, između Osojnika i čvorišta u Dolima i u Pločama, potrebu pelješke ceste te je naglasio važnost povezivanja naših otoka, poglavito s gradom Dubrovnikom – istaknuo je također župan Nikola Dobroslavić.

U projekt su bili uključeni svi ključni korisnici: općine, gradovi, gospodarstvo, svi koji ovise o prometu i kojima je promet važna stavka u poslovanju i djelovanju. Radni tim je obišao cijelu Županiju i dobili su informacije iz ‘prve ruke’ o problemima i potebama na terenu.

– Sve ovo doprinjet će najboljem načinu rješavanja prometne problematike na području Dubrovačko-neretvanske županije, ali isto tako i bolje korštenje europskih fondova što je velika prilika i za jedinice lokalne samouprave. Dio ovog Plana su također potrebe i planovi koje su sami kandidirali, a koji su i provjereni kroz Prometni model – kazao je župan Dobroslavić.

Uz Glavni plan izrađena je i Strateška procjena utjecaja na okoliš te procjena utjecaja na kulturnu baštinu za znamenitosti svjetske baštine (HIA), a za cijelo vrijeme trajanja projekta u njegovu je provedbio bio uključen i JASPERS, kao ovlašteno stručno tijelo Europske komisije.

logo-juzna-dalmacija

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist