Županija

Nardelli: Previše smo uložili da bismo odustali od Groblja Dubac

zupa silvio nardelli71

Župke i Župljani svečano su 26. svibnja proslavili Dan Općine te 23. obljetnicu oslobođenja. Prilika je to za osvrnuti se na proteklih 365 dana u životu ove općine, ali i na sve ono što Župu čeka u narednom razdoblju. Tim povodom, uz Dan Općine Župa dubrovačka porazgovarali smo s načelnikom Silviom Nardellijem o velikom valu investicija koje su ili započele ili tek trebaju uslijediti.
– Prije svega, htio bih mojim Župkama i Župljanima čestitati Dan Općine Župa dubrovačka, te 23. obljetnicu oslobođenja.

Što je obilježilo proteklu župsku godinu?
Proteklu godinu obilježile su velike investicije na području naše općine. Prvenstveno se to odnosi na ulaganja Hotela Dubrovačka Rivijera d.d. u ukupnom iznosu od oko 50 milijuna eura. Riječ je o novom Hotelu Mlini visoke kategorije izgrađenom na lokaciji bivšeg hotelskog objekta. Također, riječ je o ulaganju na lokaciji bivšeg Hotela Orlando u novi hotel Sheraton Dubrovnik Riviera u Srebrenom zajedno s nekoliko objekata, koji se u sklopu tog hotela također rekonstruiraju. Započela je i izgradnja garažno-poslovno-smještajnog objekta na lokaciji ispred zgrade općine, koji je također dio te tvrtke, a imat će u podzemnoj etaži garažni prostor, u prizemlju poslovne prostore, a na katovima smještajne kapacitete, koji će biti dio hotela Sheraton. Ovdje bih se osvrnuo i na završenu privatizaciju Hotela Plat, koji su dobili novog vlasnika, tvrtku KHA četiri d.o.o., koja je za ovu hotelsku kuću dala najpovoljniju ponudu za većinski paket dionica, tako da očekujemo kako će i oni na kraju turističke sezone započeti svoj program ulaganja – od projektiranja i ishođenja svih potrebnih dozvola do rušenja postojećih objekata, do samog početka ulaganja. Posebno nas veseli što je prije nekoliko dana Vlada RH raspisala međunarodni javni natječaj za ostvarenje prava građenja na državnom zemljištu u obuhvatu Urbanističkog plana Kupari I čiji je sastavni dio i koncesija na pomorsko dobro, sve na rok od 99 godina.

Dakle, može se reći kako ste zadovoljni ovim velikim valom investicija na području Općine?
Svakako. Moram istaknuti kako je i Općina započela niz aktivnosti koje su vezane uz izgradnju spomenutih objekata u Srebrenom i Mlinima. Počevši od projekta uređenja Morske tarace u Mlinima, koji je pri kraju, a u koji ulažemo nepuna 2 milijuna kuna. Uredit ćemo i dvije ceste u Srebrenom. Naime, postojeću prometnicu od raskrižja s državnom cestom D-8 prema mulu ćemo u potpunosti rekonstruirati uz postavljanje nove javne rasvjete, uredit ćemo i oborinsku te dijelom i fekalnu odvodnju, izgradit će se dva nogostupa… Također, u planu nam je i potpuno nova cesta u Srebrenom, koja će prolaziti neposredno uz novi trgovački centar.

Kad ste spomenuli Hotele Plat, jeste li kontaktirali s novim vlasnikom, i koliko ste zadovoljni najavljenim planovima ulaganja?
Nakon provedenog postupka privatizacije novi vlasnici ‘Plata’ su nam se javili i najavili nam svoje ulaganje. No, ozbiljniji razgovori slijede tek krajem turističke sezone jer dosta toga treba riješiti, od dokumentacije do ishođenja dozvola. Njihov je cilj rušenje postojećeg Hotela Ambasador, i dijela ostalih objekata koji su u sastavu tvrtke Hoteli Plat. Tu je riječ o svim onim objektima koji od Domovinskog rata nisu privedeni svrsi, dok je manji dio priveden svrsi, ali nakon ratnih razaranja nije doživio značajniju obnovu. Vlasnici znaju što žele, no to sve skupa treba uskladiti s urbanističkim planom uređenja, tako da očekujemo suradnju. Međutim, Hoteli Plat za ovu turističku sezonu ostaju ovakvi kakvi jesu jer je nemoguće u tako kratkom razdoblju išta napraviti.

Sve spomenute investicije, dakle i one koje su u tijeku i one koje su tek u planovima, otvorit će dosta novih radnih mjesta, a znamo kako je Župa zadnjih godina jako poželjno mjesto za stanovanje, posebno za mlade obitelji. Je li Općina spremna na sve to, posebno po pitanju infrastrukture, vrtićkih i školskih kapaciteta?
Već od ranije je poznato da smo dobili dio zemljišta u Kuparima gdje planiramo izgradnju novog vrtića. No, zemljište još uvijek nije preneseno na Općinu. Očekujemo da će se to napraviti čim prije, na jednoj od idućih sjednica Vlade RH. Za to vrijeme krenuli smo u izradu projektne dokumentacije, ugovorili smo i idejni i glavni izvedbeni projekt tako da je to trenutno u izradi. Kad se završi projektna dokumentacija i ishode sve dozvole krećemo u izgradnju. To zasigurno neće biti ove godine, ali u sljedećoj godini definitivno očekujemo početak izgradnje novog dječjeg vrtića u Kuparima. Za osnovnu školu trenutno nam je u planu proširenje dvije učionice na postojećoj zgradi škole, a sljedeći korak je izgradnja aneksa pri čemu će se dobiti dodatne četiri učionice.

Jesu li krenuli radovi na završetku školske dvorane?
Jesu, radovi su krenuli prije nešto manje od mjesec dana. Ukupna vrijednost radova je 5 milijuna kuna, a rok za izvođenje je šest mjeseci. Stoga očekujemo da ćemo za početak nove školske godine imati na raspolaganju novu školsku športsku dvoranu.

Jedna od velikih investicija koja se trebala odvijati na području Župe dubrovačke je i groblje Dubac. No, gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je odustajanje od ovog projekta. Kako to komentirate?
Meni gospodin Vlahušić ništa nije rekao. Za to sam čuo iz medija. Dosad su Općina Župa dubrovačka i Grad Dubrovnik zajedničkim sredstvima otkupili preko 100 tisuća kvadrata zemljišta potrebnih za izgradnju groblja. Napravljena je kompletna projektna dokumentacija, ali ne možemo krenuti s radovima jer nismo u cijelosti kupili zemljište i sukladno tome ne možemo ishoditi građevinsku dozvolu. Radi se praktično o jednom vlasniku, koji ne prihvaća ponuđenu cijenu, dok imamo još na određenim parcelama imovinsko-pravnih problema, mada ti ljudi prihvaćaju prodaju. Stoga čekamo rješavanje imovinsko-pravnih problema da bismo pristupili otkupu. Značajna su sredstva uložena u to groblje i mislim da nema priče o nekom odustajanju. Moram reći kako ne možemo nikoga kriviti. Mi smo pokrenuli postupak izvlaštenja za to zemljište gdje nismo uspjeli naći zajednički jezik s vlasnicima. Iako je ogromna većina vlasnika prihvatila ponuđene cijene temeljem procjena ovlaštenog sudskog vještaka, nažalost jedan od vlasnika nije to prihvatio i on nam je kamen spoticanja. No, to je u postupku izvlaštenja i o tome ovisi kad će općina stupiti u posjed zemljišta. Čim se to dogodi bit ćemo u mogućnosti ishoditi sve potrebne dozvole, a nakon toga i započeti izgradnju jer novac je osiguran.

Kakav odnos općina danas ima s javnim prijevoznikom Libertasom? Jesu li riješeni svi raniji prijepori koji su postojali?
Ne do kraja, iako stvari na terenu funkcioniraju normalno. Nažalost još nismo potpisali ovogodišnji ugovor o subvencioniranju s Libertasom. Imamo nekih neslaganja, ali javni prijevoz na području Župe normalno funkcionira.

Svjedoci smo velikih poplava koje su u zadnjih godinu dana pogodile područje Župe. Na koji se način misli pristupiti rješavanju ovog problema?
Već smo pristupili njegovom rješavanju. Naime, ove smo godine osigurali oko 600 tisuća kuna za ulaganja u više lokacija na područje Župe, a s ciljem rješavanja oborinske odvodnje. Taj posao je već započet. U isto vrijeme Hrvatske vode su krenule u projekt rješavanja problema oborinske odvodnje unutra naselja Kupari. Riječ je o rekonstrukciji postojećeg oborinskog kanala zbog kojega je i dolazilo do poplava u tom dijelu Kupara. Tako da je posao u tijeku. Hrvatske vode odradile su i neke druge lokacije na području Župe, te su osigurala značajna sredstva za našu općinu. Također, i Hrvatske ceste su pristupile rješavanju oborinske odvodnje uz samu državnu cestu. Jedna takva investicija u naselju Mlini je završena, a imamo još tri manje koje će se realizirati tijekom ove godine. Napravit ćemo sve što možemo kako bismo poboljšali stvari, iako onakve poplave koje smo doživjeli prošle godine i onakvu količinu oborina koja se slila na Župu jednostavno je po meni nemoguće u cijelosti riješiti. No, ipak možemo mnoge stvari napraviti da poboljšamo stanje.

Pročitajte još

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist

[FOTO] Laureatima uručena priznanja Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist