Grad

Napustila nas je povjesničarka Anica Kisić

Napustila nas je povjesničarka Anica Kisić
boninovo ilustracija

U 77. godini života napustila nas je dubrovačka povjesničarka Anica Kisić. Rođena je 1940. u Dubrovniku, a nakon završene srednje škole upisuje studij povijesti i arheologije na Filozofskome fakultetu u Zadru.

Nakon diplomiranja 1965. zapošljava se u tadašnjem Zavodu za historijska istraživanja pomorstva južne Dalmacije (poslije je ustanova preimenovana u Zavod za povijesne znanosti JAZU) u sastavu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti kao znanstveni asistent i kustos Pomorskoga muzeja u Dubrovniku. Godine 1978. magistrirala je povijesne znanosti s temom ‘Pomorska ikonografija Dubrovačke Republike na zavjetima’ kod akademika Cvita Fiskovića.

Od 1972. vodila je pomorska rekognosciranja i istraživanja više nalazišta u dubrovačkom akvatoriju. Sudjelovala je u velikome pomorskom istraživanju u Koločepskome kanalu na lokalitetu Drevine. Istražena nalazišta stručno je i znanstveno obradila i objavila.

Nakon potresa 1979. građa i knjižnica Pomorskoga muzeja bile su premještene iz prostora radi nužnih građevinskih sanacija, a Anica Kisić započela je sa stvaranjem novoga, tematski proširenoga postava u suradnji s likovnim postavljačem, akademskim slikarom dr. Mladenom Pejakovićem.

Umirovljenjem dr. Josipa Luetića 1984. postaje voditeljica ustanove. Samostalno i u suradnji s kolegama postavila je niz izložbi, a tijekom cijeloga radnog vijeka istraživala je pomorske zavjetne slike nastale do početka 19. stoljeća na istočnoj obali Jadrana. To je 2000. godine rezultiralo objavljivanjem knjige „Ex voto Adriatico: Zavjetne slike hrvatskih pomoraca“. Uz izložbe Anica Kisić stručnim je izlaganjima različitih tema stručnu i širu javnost upoznala s dubrovačkom i hrvatskom pomorskom prošlošću.

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996. godine, a nagradu za životno djelo Hrvatskoga muzejskog društva primila je 2008. godine.

Izvor: Muzejski dokumentacijski centar

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist