Županija

Napravljena studija za rutiranje pješačkih i biciklističkih staza od Banića i Slanog do Majkova

Turistička zajednica općine Dubrovačko primorje je u suradnji s HGSS-om i Enesom Bešićem, napravila Studiju za rutiranje pješačkih i biciklističkih staza na području od Banića, Slanoga do Majkova, u sklopu razvoja novih turističkih proizvoda, a s ciljem podizanja razine sigurnosti turista koji se žele baviti aktivnim turizmom na području naše općine. Na navedenom području, pješačke i biciklističke staze protežu se na oko 45 km i podijeljene su u više kategorija. Drugi dio projekta obuhvatio je interaktivni web prikaz mape pješačkih i biciklističkih staza, uz mogućnost prikaza na mobilnim uredjajima (Android/iOS) te mogucnost preuzimanja podataka putem web aplikacije na računalo za detaljnije planiranje šetnji ili vožnji biciklom.

-Interaktivna web mapa pješačkih i biciklističkih staza izrađena je sa svrhom olakšanja kretanja u terenu te podizanja sigurnost posjetitelja na određenom području. Odlučili smo se za što jednostavniji koncept koristeći Qr-codove koji će preko web interaktivne karte pružati korisnicima informacije o ruti kretanja te samoj poziciji posjetitelja. Na taj način će posjetitelji koji budu boravili na području TZO Dubrovačko primorje, biti u mogućnosti iste učitati preko svog mobilnog uređaja te se sigurnije kretati u terenu. Sve ove aktivnosti potaknute su da podižu razinu sigurnosti turista, koji borave u našoj općini, u terenu. Kroz ovaj koncept težilo se jednostavnosti, da korisnik uz svoj mobitel i internet, preko Qr-coda dobije informacije o pojedinim rutama koje su sigurne za njegovo kretanje. Stoga smo kroz razna istraživanja i koncepte koje smo radili i provedena testiranja, došli smo do najjednostavnijeg riješenja da se koriste Google Chromom i Google kartama sa korisnikovog mobitela te podršku sa određenog internet prostora, što je na kraju uspješno spojeno sa Qr-codom. Uvidjeli smo da su benefiti korištenja ovakvog tipa koncepta izrazito veliki, jer sam korisnik u svakom trenutku zna gdje se nalazi, vidi stazu na svom mobilnom uređaju, vidi svoju lokaciju gdje je i da li je na pravoj ruti njegovog kretanja. Tako se uvelike smanjuje mogućnost da posjetitelj, koji se odlučio istražiti, posjeti neko određeno područje gdje su postavljeni Qr-codovi s takvim konceptom, da se nađe u situaciji da se izgubi te da ne zna gdje se nalazi. Korisnik koji želi vidjeti sadržaj koji se krije iza Qr-coda, treba otvoriti aplikaciju s nekim čitačem Qr-codova i ima WI-FI ili uključene mobilne podatke, izvrši očitanje Qr-coda i dobit će sadržaj na svoj mobilni uređaj. Uz Qr-cod do sadržaja interaktivne mape moguće je doći i na stranici TZO Dubrovačko primorje www.visit-slano.com – istaknuo je voditelj projekta Enes Bešić.

Treća faza projekta predviđa označavanje navedenih pješačkih i biciklističkih staza. Uz znakove, predviđeno je postavljanje i info-tabli na cijelom području od Banića, preko Slanoga do Majkova. Do sada je kroz zajedničke projekte TZO Dubrovačko primorje i HGSS-a izrađen Turističko-planinarski zemljovid Dubrovačkog primorja, gdje su navedene sve pješačke i staze pogodne za bicikliranje u Dubrovačkom primorju i označena je biciklistička staza Slano – Bistrina u dužini od 50 km i napravljena je popratna brošura za taj projekt pod nazivom ‘Tematska biciklistička staza – Stećci Dubrovačkog primorja’.

Pročitajte još

Kako uključiti moderne tehnologije u tradicionalne načine uzgoja?

Dulist

PRVI DANI LISTOPADA U Metkoviću i Orebiću književni susret ‘Petar Šegedin’

Dulist

Dobroslavić i Vučković obilježili početak berbe mandarina

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija