Koronavirus u Hrvatskoj

NAKON SASTANKA ŠEFOVA VLADA EU Uvest će se ‘Covid putovnice’

dom zdravlja drive in testiranje korona 1

Šefovi vlada EU odlučili da se izradi jedinstvena zdravstvena putovnica, odnosno propusnica, koja bi cijepljenim ljudima omogućila određene slobode kao što su putovanja ili sudjelovanje na konferencijama i kulturnim događajima, prenosi Index Deutsche Welle.
Prema riječima njemačke kancelarke Angele Merkel ‘politička odluka’ o tome što se točno može učiniti s potvrdom o cijepljenju još nije donesena.
-‘Nisam programer’, odgovorila je Merkel na pitanje Deutsche Wellea bi li takav elektronski certifikat ili covid-putovnica o cijepljenju trebala biti dostupna prije ljetnog odmora. ‘Ali, sigurno će biti dostupna u doglednoj budućnosti’, dodala je. Pri tome će samo izrada nacionalnih covid-putovnica, koje bi potom trebale biti spojene u zajedničku EU-zdravstvenu putovnicu, trajati tri mjeseca.
Za zdravstvenu putovnicu se zauzeo, pored svojih kolega iz Grčke, Cipra i Španjolske, i austrijski kancelar Sebastian Kurz. Pred konferenciju šefova vlada i država EU Kurz je rekao da bi ‘zelena putovnica’ bila prikladna za ljude koji su cijepljeni ili su se oporavili od korone kao i da bi omogućila ‘komadić slobode’, ali i ‘uređen europski put ka normalnosti’.
-Ali to ne znači da na kraju smiju putovati samo cijepljeni ljudi – dala je do znanja kancelarka Merkel.
Načelno je državama članicama prepušteno da odluče kako u budućnosti žele koristiti zdravstvene putovnice u kojima su potvrde o cijepljenju.
Na videokonferenciji šefovi država i vlada Europske unije odobrili su prijedloge Europske komisije za bolju opskrbu cjepivom. EU podržava izgradnju nove tvornice cjepiva u Marburgu u kojoj će se proizvoditi oko milijardu doza godišnje. Borbu protiv pandemije Europska komisija u budućnosti želi voditi uz pomoć nove institucije za ‘hitne zdravstvene slučajeve’ pod nazivom Hera. Države članice su se složile da pojačaju sekvenciranje i potragu za novim varijantama virusa kako bi brže pronašle potencijalno opasne mutante.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist