Aktualno

NAKON PUNE ČETIRI GODINE Crkva sv. Dominika oslobođena skela, završena prva faza obnove

NAKON PUNE ČETIRI GODINE Crkva sv. Dominika oslobođena skela, završena prva faza obnove

Nakon pune četiri godine prva faza radova na crkvi svetog Domi­nika napokon je dovršena, a sv. Domi­nik oslobodio se ‘okova’ skela koje su na njemu bile od ožujka 2017. kada je obnova započela. Ovu nam je informaciju potvrdio prior dominikanskog samostana fra Tomislav Kraljević.

— Radovi u prvoj fazi obnove odvijali su se na oplošju crkve. Svi radovi koji su planirani su provedeni i u potpunosti će biti završeni do konca ovog tjedna. Od građevinskih radova izvršena je kon­struktivna asezmička sanacija – injek­tiranje istočnog i južnog zida crkve te učvršćivanje krovne konstrukcije, zatim otucanje fuga, čišćenje pročelja, tretira­nje – hidrofobiranje, fugiranje, sanacija postojećih drvenih otvora na južnom pročelju kao i sanacija kamenih infera na istočnom pročelju. Provedeni su i restauratorski radovi na okulusima na zapadnom i istočnom pročelju, slije­pim arkadama, južnom portalu ulaza u crkvu te okvirima otvora na zapad­nom pročelju, monoforama istočnog pročelja kao i inferima. Napravljena je restauracija velikog vitraja na zapad­nom pročelju crkve. Vitraj je u potpu­nosti demontiran i nakon restauracije ponovno vraćen na svoje mjesto – ista­knuo je prior Kraljević.

Druga faza kreće na jesen

Dodao je i kako su izvedeni građe­vinski radovi na sv. Sebastijanu pa su tako otučene fuge, očišćeno je pročelje, provedeno je tretiranje – hidrofobira­nje, fugiranje, sanacija kamenih igala, sanacija infera. Zamijenjeni su pro­zori u sakristiji i Kapitulu samostana prema istočnoj fasadi samostana. Pod­sjetimo kako su upravo prozori na ovoj crkvi bili ‘podigli prašinu’ u javnosti jer nekoliko dosadašnjih zamijenjeno onima od PVC-a. Fra Tomislav Kralje­vić je naglasio kako je projekt obnove u potpunosti financiran njihovim vla­stitim sredstvima.

— Treba spomenuti da su projekt obnove i svi radovi učinjeni sa surad­njom i svim potrebnim odobrenjima Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. U drugoj fazi obnove planiramo građe­vinske i restauratorske radove u unu­trašnjosti crkve za koje se nadamo da će krenuti na jesen ove godine – zaklju­čio je prior dominikanskog samostana fra Tomislav Kraljević. LR

Iz tiskanog izdanja DuLista od 28. srpnja 2021.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist