Kultura

NAKON DUBROVNIKA – ZAGREB Izložba Iris Lobaš Kukavičić ispred Umjetničkog paviljona

Ambijentalna multimedijalna instalacija ‘Odakle dolazimo?, Što smo mi?, Kamo idemo?’ bit će prezen­tirana ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu u sklopu ciklusa Umjetnici ispred paviljona – istaknula nam je doc. dr. art. Iris Lobaš Kukavičić, pri­znata dubrovačka umjetnica i profe­sorica. Njenih 12 skulptura koje su postavljene u ljeto 2021. u prostoru između untarnjih i vanjskih Vrata od Pila sada putuju u metropolu. Više nam je otkrila za ovaj broj našeg tjednika.

— Otvaranje izložbe realizirat će se 22. ožujka, na godišnjicu razara­jućeg potresa koji je pogodio Zagreb 2020. i u kojemu je stradala i zgrada Umjetničkog paviljona. Ovom izložbom i znako­vitim pitanjima koja su u ovom vremenu Covida i najnovijih zbivanja i prijetnji potpunog unište­nja, postala jako znakovita i moglo bi se reći gotovo proro­čanska, ‘Odakle dola­zimo?, Što smo mi?, Kamo idemo?’, Umjetnički paviljon započinje novi ciklus izložbi ispred paviljona te po završetku izložbe zgrada ide u cjelovitu obnovu – naglašava nam Lobaš Kukavičić.

Multimedijalna instalacija u Zagrebu će se moći pogledati od 22. do 26. ožujka. Podsjetimo, dvanaest impresivnih skulptura pratila je prote­klo ljeto i animirana projekcija na zidi­nama i zvučna kulisa koja zaustavlja i intrigira, postavljajući upravo tri pita­nja kojima se autorica bavi. Dvije godine prije dubrovačke izložbe Iris Lobaš Kukavičić razvi­jala je instalaciju. Od ‘starog normal­nog’, pojavom onog ‘novog’ u kojem i dan danas živimo i djelujemo, smjer oblikovanja skulpture počeo se mije­njati. Od stiliziranih skulptura od drva, kako će reći u ljeto 2021., ‘lišenih osobnosti, koje samo svojom gestom ili nekom naznakom otkrivaju da je riječ o ljudima koje možemo susresti u butigi, na Stradunu…’ stvaralački proces usmjerila je naša sugovornica sukladno iznenađujućim okolnostima u kojima se našao cijeli svijet.

— Novonastala situacija počela je oblikovati moj rad u potpuno novom smjeru, a postavljena pitanja postajala su sve glasnija i složenija. Poveziva­njem skulpture, pokreta i glazbe stvo­ren je ambijent koji ne nudi odgovore na postavljena pitanja nego nudi poti­caj da zastanemo i zapitamo se isto – tada je za DuList otkrila Iris Lobaš Kukavičić. Danas te skulture svoja pitanja proširuju i dalje, a pitanja koja postavljaju sve su glasnija…

Pročitajte još

Dubrovački kolekcionari pridružili se obilježavanju 750 godina Dubrovačkog statuta!

Dulist

Kazalište Marina Držića ni ovaj tjedan neće iznevjeriti vjernu publiku!

Dulist

‘LABIA MAGICA’ Mercedes Bratoš izlaže u Umagu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija