Kultura

NAKON DUBROVNIKA – ZAGREB Izložba Iris Lobaš Kukavičić ispred Umjetničkog paviljona

NAKON DUBROVNIKA - ZAGREB Izložba Iris Lobaš Kukavičić ispred Umjetničkog paviljona

Ambijentalna multimedijalna instalacija ‘Odakle dolazimo?, Što smo mi?, Kamo idemo?’ bit će prezen­tirana ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu u sklopu ciklusa Umjetnici ispred paviljona – istaknula nam je doc. dr. art. Iris Lobaš Kukavičić, pri­znata dubrovačka umjetnica i profe­sorica. Njenih 12 skulptura koje su postavljene u ljeto 2021. u prostoru između untarnjih i vanjskih Vrata od Pila sada putuju u metropolu. Više nam je otkrila za ovaj broj našeg tjednika.

— Otvaranje izložbe realizirat će se 22. ožujka, na godišnjicu razara­jućeg potresa koji je pogodio Zagreb 2020. i u kojemu je stradala i zgrada Umjetničkog paviljona. Ovom izložbom i znako­vitim pitanjima koja su u ovom vremenu Covida i najnovijih zbivanja i prijetnji potpunog unište­nja, postala jako znakovita i moglo bi se reći gotovo proro­čanska, ‘Odakle dola­zimo?, Što smo mi?, Kamo idemo?’, Umjetnički paviljon započinje novi ciklus izložbi ispred paviljona te po završetku izložbe zgrada ide u cjelovitu obnovu – naglašava nam Lobaš Kukavičić.

NAKON DUBROVNIKA - ZAGREB Izložba Iris Lobaš Kukavičić ispred Umjetničkog paviljona

Multimedijalna instalacija u Zagrebu će se moći pogledati od 22. do 26. ožujka. Podsjetimo, dvanaest impresivnih skulptura pratila je prote­klo ljeto i animirana projekcija na zidi­nama i zvučna kulisa koja zaustavlja i intrigira, postavljajući upravo tri pita­nja kojima se autorica bavi. Dvije godine prije dubrovačke izložbe Iris Lobaš Kukavičić razvi­jala je instalaciju. Od ‘starog normal­nog’, pojavom onog ‘novog’ u kojem i dan danas živimo i djelujemo, smjer oblikovanja skulpture počeo se mije­njati. Od stiliziranih skulptura od drva, kako će reći u ljeto 2021., ‘lišenih osobnosti, koje samo svojom gestom ili nekom naznakom otkrivaju da je riječ o ljudima koje možemo susresti u butigi, na Stradunu…’ stvaralački proces usmjerila je naša sugovornica sukladno iznenađujućim okolnostima u kojima se našao cijeli svijet.

— Novonastala situacija počela je oblikovati moj rad u potpuno novom smjeru, a postavljena pitanja postajala su sve glasnija i složenija. Poveziva­njem skulpture, pokreta i glazbe stvo­ren je ambijent koji ne nudi odgovore na postavljena pitanja nego nudi poti­caj da zastanemo i zapitamo se isto – tada je za DuList otkrila Iris Lobaš Kukavičić. Danas te skulture svoja pitanja proširuju i dalje, a pitanja koja postavljaju sve su glasnija…

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist