Hrvatska

NAKNADNA PAMET Šajkača ili broka gomana?

pucaric 01

O Anti Tomiću možete misliti kako vam drago. „Što je muškarac bez brkova“ može vam biti najbolja knjiga (ili film), ali i ne mora. U svakom slučaju, slobodni ste NE čitati njegove uratke. Secondo gusti.

Piše: Zoran Pucarić

Ali, kvragu, ništa što je napisano u nekoj kolumni ili novinskom članku ne smije biti razlog za fizički napad na autora, polijevanje brokom gomana i sličnim „slobodama govora“ koje si dopuštaju pojedinci. Svačija sloboda ograničena je jednakom slobodom bilo kog drugog. Jer utvaramo si da smo uljuđena, europska demokratska država.
Tomić u svojim kolumnama proziva osobe koje i same imaju pristup medijima i mogu mu odgovoriti. Voltaire je tamo negdje u 18. stoljeću rekao: “Ne slažem se niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš.” Usporedimo tu Voltairovu tvrdnju s kulturnim dosezima moderne Hrvatske artikuliranim u priopćenju Ministarstva kulture: “Ministarstvo kulture osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina. Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ”. Dakle, ježi ga, Ante, sam si kriv. Da si šutao i pazio da te ne čuju, ne bi te nitko dirao. Ma ne bi te ni prepoznao.

Svatko je odgovoran za izgovoreno. I ja, i vi, i Ante i Zlatko, i Marko i Velimir, i Andro i Pero. Kako bi Ministarstvo kulture reagiralo da je Mirjana Rakić izvukla šmajser ispod stola u stilu fotografije na kartonu koju su nosili prosvjednici protiv kazne izrečene Z1 televiziji – ok, sad sam pretjerao, idemo iznova – izvukla baseball palicu i razvalila njome Bujanca u trenutku kada joj je ovaj poklanjao rekvizit navodno posuđen u Jadran filmu?

Možda bi ministarstvo trebalo podsjetiti i na važnost odgovornosti za javno poklonjenu stvar? Bila ona šajkača ili broka govana, isto je.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist