Županija

Najveća škola u županiji nastavlja jednosmjenski rad

Najveća škola u županiji nastavlja jednosmjenski rad

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dostavilo je Osnovnoj školi Župa dubrovačka suglasnost na projekt uređenja postojeće zgrade u vlasništvu Zaklade Antun Miloslavić te dozvolu za privremeno korištenje iste u svrhu izvođenja razredne nastave za tri razredna odjeljenja. Temeljem toga su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli potpisali zajednički sporazum o sufinanciranju uređenja navedene zgrade koju će privremeno koristiti Osnovna škola Župa dubrovačka. Županija i Općina će sufinancirati izvođenje radova u jednakom omjeru, dok se Osnovna škola Župa Dubrovačka obvezuje provesti javnu nabavu te pristupiti uređenju zgrade, tj. učionica, pratećih sadržaja te školskog dvorišta.

-Škola će već danas sukladno izrađenoj projektnoj dokumentaciji i troškovniku koji se odnosi na kompletne radove uređenja i opremanja unutrašnjih i vanjskih prostora, pokrenuti postupak javne nabave. Sama zgrada se nalazi 350 metara dalje od postojeće zgrade Osnovne škole na Kantulama, a neposredno uz nju je smještena autobusna stanica s pješačkim prijelazom tako da neće doći do promjena u redovnom prijevozu učenika, a samim time ni do povećanja troškova prijevoza – navodi se iz Općine Župa dubrovačka. Radovi se odnose na uređenje i opremanje tri učionice, dva sanitarna čvora te zbornice. U svrhu protupožarne zaštite predviđeno je i probijanje još jednih vrata u svrhu izlaza za evakuaciju. Osim unutarnjih radova predviđeno je i uređenje i zaštita kompletnog vanjskog dvorišta do postojećeg dječjeg igrališta i parkinga od ambulante. Zbog sigurnosti djece pristup je planiran od pravca ambulante teje u tu svrhu planirana izgradnja pješačke staze između zone ambulante i zgrade u kojoj će od rujna ove godine nastavu pohađati tri razreda razredne nastave.

Broj učenika
Osnovna škola Župa dubrovačka u školskoj godini 2021./22. brojati će ukupno 915 učenika raspoređenih u 39 razrednih odjeljenja, čime je postala najvećom školom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

-Škola se po broju učenika iz godine u godinu povećava za po jedan razredni odjel stoga je glavni prioritet i dalje dogradnja postojeće škole na Mljekari koja je kroz prostorno-plansku dokumentaciju definirana kao zona Školskog centra (postojećeg i planiranog), iz tog razloga je Općina osigurala novac (preko 1,5 mil. kn) za kupnju dodatnog zemljišta unutar zone Školski centar, financirala i provela postupak izrade i donošenja Urbanističkog plana uređenja ”Školski centar”, a u tu svrhu su Općina Župa dubrovačka i Dubrovačko-neretvanska županija osigurali sredstva za izradu Idejnog i Glavnog projekta. Idejni projekt je trenutno u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na dobivanju suglasnosti nakon koje se nastavlja postupak izdavanja Lokacijske dozvole, a potom i provedba javnog natječaja za izradu glavnog projekta za ishođenje Građevinske dozvole. Također, Općina Župa dubrovačka konstantno prati potrebe i sukladno financijskim mogućnostima pomaže normalnom funkcioniranju Osnovne Škole Župa dubrovačka, od financiranja (preko 5 mil. kuna) dovršetka izgradnje školske sportske dvorane (započetu od strane Ministarstva) uređenja prostora zgrade ”stare” škole na Kantulama te godišnjeg izdvajanja gotovo 500.000,00 kn za organizaciju produženog boravka i različitih školskih projekata i aktivnosti – navode iz Župe dubrovačke.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist