Hrvatska

NAJSKUPLJI KVADRAT Za dubrovački metar četvorni 2967 eura

Grad iz zraka

Dubrovnik još uvijek bilježi najvišu cijenu četvornog metra među gradovima na jadranskoj obali.

Naime, prema istraživanju portal Crozilla.com, cijene stanova na mjesečnoj razini su pale za jedan posto. Najveći pad cijena u studenom zabilježen je u Zadru (4,6 posto), dok je porast cijena zabilježen u Šibeniku (2 posto) i Splitu (1,6 posto).

U Rijeci se cijene stanova nisu mijenjale te su ostale jednake kao mjesec ranije, 1380 eura po metru kvadratnom. Zadar bilježi mjesečni pad cijena od 4,6 posto, pa je prosječna tražena cijena stana tijekom studenog iznosila 1731 euro. Cijena metra kvadratnog u Šibeniku je iznosila 1404 eura, što je 2 posto više no mjesec ranije.

Prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova tijekom studenog je iznosila 1577 eura što je 0,6 posto manje no mjesec ranije. Pad cijena od 2,8 posto bilježi Pula, a za jedan se tamošnji ‘kvadrat’ stana u prosjeku tražilo 1272 eura.

Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako se po visini cijena stanova tijekom studenog isticao Dubrovnik u kojem se za metar kvadratni tražilo 2967 eura i Split u kojem je cijena iznosila 2007 eura.

Potpuna suprotnost skupljim gradovima su Sisak, u kojem je prosječna tražena cijena ‘kvadrata’ iznosila tek 813 eura, ili Bjelovar u kojem je cijena iznosila 904 eura.

Ponuda nekretnina koje se prodaju u većini je gradova značajno veća od potražnje, a takvo je stanje i u Osijeku. Prosječna tražena cijena stana tamo je tijekom studenog iznosila 995 eura po metru kvadratnom.

– Potražnje za nekretninama uvijek ima, no realizacija je manja u usporedbi sa razdobljem prije recesije. U Osijeku se dosta trguje starijim stanovima jer se slabo grade nove zgrade – rekao je licencirani agent Domagoj Brljačić.

Prema njegovim riječima prosjek korekcije za najtraženije stanove u većini se slučajeva kreće oko 5 do 10 posto, no ponekad cijena može biti i fiksna, dok ponekad ima i većih odstupanja. Navodi kako je na osječkom tržištu velik izbor pa kupci imaju veći utjecaj na snižavanje konačne cijene. Glavnina posla se svodi na manje stanove – garsonijere, jednosobne stanove i manje dvosobne do oko 55 „kvadrata“, a kupci su većinom mlade obitelji i roditelji studenata koji dolaze studirati u Osijek.

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako na našem tržištu najveća potražnja vlada upravo za stanovima u Zagrebu, a tijekom studenog najtraženiji u bili oni u centru, zatim na Trešnjevci, Jarunu i Maksimiru.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist