Hrvatska

NAJPOPULARNIJI STUDIJI 2024. Rezultati nakon prvog tjedna prijava

c ucenici djaci skolarci mladez003

Proteklog četvrtka u sustavu Postani student otvorena je mogućnost prijave studijskih programa za maturante i ostale kandidate koji u 2024. godini planiraju upisati fakultet. Prema omjeru ukupne upisne kvote i broja kandidata kojima je to prvi izbor, trenutno je najpoželjniji studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ako se zanemari spomenuti omjer, studij s najviše prijava je elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, piše Srednja.hr.

Prijave ispita državne mature u redovnom roku završavaju uskoro, 15. veljače. No, prijave studija za one koji ove godine planiraju upisati fakultet tek su započele. Od 1. veljače maturanti i drugi kandidati u sustavu Postani student mogu kreirati svoje liste prioriteta, a na popis mogu uvrstiti najviše deset studija. Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je tablicu iz koje je vidljivo koliko je prijava na svakom od studija u prvih tjedan dana. Iz tih podataka se može vidjeti i koji su studiji najpoželjniji među maturantima.

Top 10 prema omjeru kvote i broja prvih prijava (studiji s kvotom većom od 10 mjesta)

Poželjnost studija definirana je kroz omjer ukupne upisne kvote i broja maturanata kojima je taj studij prvi izbor. Ako se u obzir uzmu studiji s kvotom većom od deset mjesta, trenutno je najpoželjniji studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Mjesta je za samo 12 novih studenata, za 54 maturanta je to prvi izbor, a ukupan broj prijava je 87. Na drugom mjestu je logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu na kojoj je kvota 50 mjesta, prvi je izbor za 220 maturanata, a ukupan broj prijava je trenutno 563. Trenutno treći najpoželjniji studij je izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, na kojemu je 20 mjesta, prvi je izbor za 56 kandidata, a ukupan broj prijava je 154. Top deset trenutno najpoželjnijih studija s kvotom većom od deset mjesta je:

Gluma, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu
Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
Sestrinstvo (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
Kriminalistika, MUP, Policijska akademija ‘Prvi hrvatski redarstvenik’, Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti
Sestrinstvo, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
Aeronautika; smjer: Pilot – usmjerenje vojni pilot, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu
Dizajn, Arhitektonski fakultet u Zagrebu
Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu
Radiološka tehnologija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu

Top 10 prema broju prijava

Izdvojeno je i deset studija s trenutno najvećim brojem prijava, ako se zanemari omjer koji definira poželjnost. Najviše prijava trenutno je za studij FER-a elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo. Prijavilo ga je zasad 790 maturanata, a mjesta je za njih 650. Druga po broju prijava je medicina na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, koju je trenutno prijavilo 630 maturanata, a mjesta je za njih 300. Farmacija na FBF-u u Zagrebu je treća po ukupnom broju prijava – studij je prijavilo 598 kandidata, dok upisna kvota iznosi 140 mjesta. Top deset studija s trenutno najviše prijava je:

Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb (FER)
Medicina, Medicinski fakultet u Zagrebu
Farmacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu
Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu
Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
Medicina, Medicinski fakultet u Rijeci
Ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu
Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu
Pravo, Pravni fakultet u Zagrebu

Podsjetimo, prijave studijskih programa ove godine, u pravilu, traju do 17. srpnja u 13:59. Izuzetak su fakulteti koji su odredili raniji rok prijava, poput onih koji provode prijemne. Konačne rang-liste upisa na fakultete u ljetnom roku izlaze isto 17. srpnja iza 15 sati. Prije toga će, 29. travnja u 9 sati biti objavljene prve, orijentacijske liste upisa, dok privremene liste upisa na fakultete izlaze kad i privremeni rezultati mature, 10. srpnja u 14 sati.

Pročitajte još

BONO BOŠNJAK podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza

Dulist

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist