Hrvatska

Najavljeno poskupljenje struje, tržište diktira cijenu

Izgledno je da će u doglednom vremenu doći do poskupljenja struje, ali će to građani zadnji osjetiti. Izjavio je to za N1 televiziju državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Miletić.
Podsjetio je kako je 2007. godine liberalizirana cijena struje u Hrvatskoj, a od 2021. smo deregulirali i plin, što znači da će formiranje cijene ovisiti isključivo o tržištu.
-Problem koji ima cijela Europa je da ugljikovodičnog dijela proizvodnje električne energije imamo u velikim količinama, a sve to opterećeno je velikim nametima za emisije CO2 kojima se financiraju zelene politike. Izvjesno je da, što se tiče struje, Hrvatska se orijentira na hrvatsku i mađarsku burzu, a na tim burzama proteklih mjeseci cijene rastu. Dobra je vijest što mi imamo jaku elektroprivredu, HEP koji ima i druge izvore, i udarac tržišta ne ide valom kakvim ide u drugim dijelovima Europe – rekao je.
Na pitanje hoće li računi biti i 40 posto veći, ne prilagodimo li se zelenoj tranziciji, državni tajnik kaže za N1 da je teško je govoriti koliko će biti poskupljenje.
-Građani će imati mogućnost uštedjeti kroz ESCO modele, agregatore i samoinicijativu da naprave svoja postrojenje – rekao je i dodao da smo bez struje propali kao planet.

Rekao je i kako će struja biti energent budućnosti i trebat će biti proizveden od izvora koji ne proizvode ugljični dioksid te ne zagađuju okoliš. Zelena tranzicija neće biti trošak građanima, kao što to nisu ni energenti, poručio je. “Planet smo naslijedili od svojih unuka. Ako to tako ne doživljavamo, imamo problem.”

Pročitajte još

[PRVI DAN 2023.] Minimalni iznos kojeg ćete moći podići s bankomata je deset eura

Dulist

Još jedna namirnica povlači se zbog neoznačenog alergena E220 – sumporovog dioksida

Dulist

[ZABILJEŽEN RAST] Krajem srpnja gotovo 110 tisuća nezaposlenih osoba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija