Aktualno

NAGLI PORAST U Dubrovniku ovog vikenda gotovo 150 operacija zrakoplova!

NAGLI PORAST U Dubrovniku ovog vikenda gotovo 150 operacija zrakoplova!

Dubrovačka zračna luka bilježi nagli porast broja redovnih linija iz brojnih europskih gradova, pa je već ovog vikenda (10.-11.07.2021.) u Dubrovniku bilo gotovo 150 operacija zrakoplova na redovnim linijama, piše portal Croatian aviation.

Za razliku od prošlog ljeta kada je promet u dubrovačkoj zračnoj luci bio skroman, ovog ljeta situacija je značajno drugačija. Brojni su avioprijevoznici pokrenuli promet prema Dubrovniku još u lipnju, no veći broj tjednih operacija započeo je s krajem lipnja, odnosno početkom srpnja.

Kako je to već i uobičajeno, promet je u našim zračnim lukama najveći za vikend, kada se uglavnom i događa smjena turista.

Ove je subote  u Dubrovniku bilo više od 70 operacija zrakoplova na gotovo 35 redovnih linija. Osim povezanosti Dubrovnika s europskim metropolama, u subotu su u Dubrovniku bila i dva američka avioprijevoznika – Delta Air Lines i United Airlines s linijama iz New Yorka, baš kao i u nedjelju.

Van EU, Dubrovnik je i u subotu i u nedjelju bio povezan s Moskvom (redovna linija ruskog Aeroflota), a u subotu je na liniji između Dubrovnika i Istanbula prometovao Turkish Airlines.

EasyJet je Dubrovnik u subotu povezao sa 6 gradova (Amsterdam, London, Ženeva, Lyon, Pariz i Berlin), Volotea s čak četiri odredišta u Francuskoj, Croatia Airlines s tri, Lufthansa s dva, no bili su tu i drugi prijevoznici poput Norwegiana za Stockholm, LOT-a za Varšavu, Iberie za Madrid, British Airwaysa za London i Aer Lingusa za Dublin, niz je poprilično dug!

Promet je u nedjelju bio tek neznatno slabiji. No uz velike i poznate avioprijevoznike poput Iberie, Air Francea, KLM-a, British Airwaysa, Austrian Airlinesa i drugih, u Dubrovniku je u nedjelju bio i hrvatski Trade Air na charter liniji iz Ljubljane, Smartwings iz Praga, SAS iz Kopenhagena te Ryanair iz Beča.

Croatia Airlines imala je najveći broj linija prema Dubrovniku, povezujući ga sa Zagrebom, Frankfurtom, Rimom, Zurichom, Parizom, Atenom i Munchenom, dok je Eurowings obavio redovne letove iz Hamburga, Berlina, Dusseldorfa i Kelna.

Ono što Dubrovniku još nedostaje jest veći broj linija sa tržišta Velike Britanije. Prije svega mislimo na linije britanskog TUI-a i Jet2com-a koji su u ljeto prije izbijanja globalne pandemije imali na desetke tjednih letova prema Dubrovniku iz brojnih gradova u Velikoj Britaniji, a kojih trenutno nema zbog restriktivnih mjera u toj zemlji.

Podsjećamo, u lipnju 2019. godine kroz Zračnu luku Dubrovnik prošlo je čak 415.876 putnika, u lipnju 2020. godine svega 10.592, dok je u lipnju ove godine zabilježeno gotovo 60 tisuća putnika (59.566) pa slobodno možemo reći kako je oporavak započeo, čak i bez najvjernijih gostiju iz Velike Britanije koji su u rekordnoj 2019. godini imali više od 914 tisuća noćenja (22% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista u Dubrovniku).

Jasno je da će se značajniji porast dolazaka dogoditi upravo u trenutku kada se otvore granice Velike Britanije, prema najavama premijera Johnsona to će biti u ponedjeljak, 19. srpnja. Naime, od spomenutog datuma cijepljeni državljani Velike Britanije po povratku u zemlju više neće morati u obaveznu samoizolaciju, pa se očekuje da će s popuštanjem strogih mjera veći broj britanskih turista doći upravo u Dubrovnik.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist